Webbshop Tidningen Detox-shoppen Zarahs Hälsoblogg   Zarah's Health Blog
 

 

Flavonoler i raw kakao visar på prebiotiskt potential, enligt nya studier

  2010 December > Tisdag, December-21-2010

Flavonolerna i kakao kan öka vår mängd med goda bakterier i tarmen, enligt en ny studie från universitetet i Reading.

Studien publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition och sägs vara den första studien som visar effekten av kakaons flavonoler och dess påverkan på vissa tarmbakterier hos människor.

Tidigare studier visar att kakao har positiv påverkan på hälsan, främst i förebyggande syfte för kardiovaskulära sjukdomar då på grund av flavonolerna (även känd som flavan-3-OLS eller catechiner), och i synnerhet monomera flavanol (-) epicatechin.

Att kakao kan ha en prebiotisk effekt kan öka hälsoaspekterna ytterligare, eftersom prebiotika är detsamma som ett livsmedel som förbereder tarmen på goda bakterier. Den skapar alltså en miljö som hjälper tarmens goda bakterier att överleva, kan man säga. Det som däremot bör påpekas är att flavonerna till stor del försvinner i flertalet av de processer som vi utsätter kakaon för när vi tex för praliner eller en chokladkaka. Mitt tips är att äta raw choklad, raw kakao eller rena kakaobönor för att erhålla den effekt som beskrivs ovan. Raw choklad hettas inte upp lika hårt under tillverkningen och behandlas skonsammare, både i processen och med tanke på bekämpningsmedel och liknande.  

Source: American Journal of Clinical Nutrition
2011, Volume 93, Pages 62-72; doi:10.3945/ajcn.110.000075
“Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study”
Authors: X. Tzounis, A. Rodriguez-Mateos, J. Vulevic, G.R. Gibson, C. Kwik-Uribe, J.P.E. Spencer

Läs mer...
 
 

Scanlabs tester för kortisolbrist, hormonbrist och candida

  2010 December > Tisdag, December-21-2010

Idag stod att läsa på DN Debatt om Scanlabs tester och i artikeln står också att de människor som lider av kortisolbrist får kortisol utskrivet på recept. Det är oerhört synd och dessutom väldigt oproffsigt att skriva på det sättet eftersom det är helt felaktigt. Scanlab har oerhört bra tester som hjälper oerhört mycket människor.  

Inom sjukvården erhåller patienter kortison som omvandlas i kroppen till kortisol, som är ett stresshormon som frisätts från binjurebarken vid långvarig stress. Att det skulle gå att ge kortisol låter mycket märkligt och väldigt konstigt skrivet. Inom alternativmedicinen undviker man kortison eftersom det har stora biverkningar, främst över tid.
 
Istället kan man tex ge tillskott med DHEA, som är ett förstadie till kortisol, tex steroiden 7-keto-DHEA, som har som uppgift att bibehålla effekten av att motverka enzymet 11-alfa-hydroxy-steroid-dehydrogenas som bildar merparten av kroppens kortisol.

Läs hela artikeln: DN

www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.skoldkortel.info

Läs mer...
 
 

Otillåten GMO i fyra av åtta prover på ris från Kina

  2010 December > Tisdag, December-21-2010

Livsmedelsverket har gjort kontroll på kinesiskt ris och fann att fyra av åtta prover innehöll spår av otillåtet genmodifierat ris. Produkterna har därmed återkallats av importören. Analyserna gjordes inom ramen för Livsmedelsverkets kontroll av genmodifierat ris och linfrön som inte är godkända inom EU. Inga spår av GMO påträffades bland linfröproverna.

Läs mer:
Livsmedelsverket
www.gmo-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info

Läs mer...
 
 

D-vitamin och alliumrika råvaror som vitlök och lök kan skydda mot artros

  2010 December > Tisdag, December-21-2010

En kost rik på alliumriak grönsaker, såsom vitlök, lök och purjolök, kan minska riskerna för artros, visar en ny studie från King's College i London.

Studien publicerades nyligen i BMC och belyser de eventuella effekter kosten kan ha för att skydda mot artros. De särskildt gynnsamma föreningar som finns i vitlök kan motverka utvecklandet och främja behandlingar av artros.

Artros är det vanligaste tillstånd som drabbar äldre vuxna och trots dess stora utbredning, så vet man inte varför den uppkommer. Flera predisponerande genetiska varianter har upptäckts, miljömässiga riskfaktorer har identifierats som främst visar att övervikt och felaktig kost kan inverka. Forskarna hävdar dock att dessa orsaker ännu är mycket osäkra.

Tidigare studier visar att tillskott av vitamin D har en skyddande effekt på progression av knäartros. Även vitamin C, betakaroten och vitamin E kan förbättra olika former av artros.

Detta visar att alla de vitaminer som har en antioxidativ effekt kan främja artros, och att det sannolikt beror på de små ledinflammationer som uppstår förbättras när oxidationen motverkas.

Source: BMC Musculoskeletal Disorders
Volume 11, doi: 10.1186/1471-2474-11-280
“Dietary garlic and hip osteoarthritis: evidence of a protective effect and putative mechanism of action”
Authors: F.M.K. Williams, J. Skinner, T.D Spector, A. Cassidy, I.M. Clark, R.M. Davidson, A.J. MacGregor

Läs mer...
 
 

Barn med astma har större problem med kariesskador

  2010 December > Tisdag, December-21-2010

Barn och ungdomar med astma har fler kariesskador och drabbas oftare av tandköttsinflammation i jämförelse med sina jämnåriga kamrater som inte har astma. Detta visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin, där barn, ungdomar och unga vuxna i åldersgrupperna 3, 6, 12-16 och 18-24 år med och utan astma har undersökts.

Den första studien visade att det fanns fler kariesskador hos de 3-åriga barn som hade astma jämfört med de 3-åringar som inte led av astma. Sannolikt så kan detta bero på att barnen med astma munandades mer, blev torra i munnen och därför fick mer söta drycker.

Läs mer:
Studie om astma och karies
www.astma-guiden.se

Läs mer...
 
 

Mobilanvändning ökar riskerna för hjärntumör, visar ny WHO-studie

  2010 December > Tisdag, December-21-2010

2010-12-20 13:29
 
Dagens normalanvändare av mobiltelefoner utsätter sig för en ökad risk att drabbas av elakartad hjärntumör (gliom). WHO-studien Interphone publicerades i maj och mer forskning förordades då. I senaste numret av International Journal of Epidemiology visar forskare vid Universitetssjukhuset Örebro  att då samma avgränsningar görs i deras studie som i WHO-studien, erhålls snarlika resultat.  

Läs mer: Studie om mobilstrålning

Läs mer...
 
 

Probiotika kan minska risk för tidig födsel och komplikationer som kan uppstå vid för tidig födsel

  2010 December > Måndag, December-20-2010

Dagligt tillskott av probiotiska stammar kan minska risken för för tidig födsel, och de komplikationer som en för tidig födsel kan medföra visar två nya studier.

Resultatet publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition och visade att stammarna Bifidobacterium breve och casei Lactobacillus kan skydda mot nekrotiserande enterokolit (NEC), vilket är en förödande komplikation vid prematur förlossning.

En andra, separat studie publicerades i samma tidskrift och visade att kvinnor med en förbrukning av probiotiska, mjölkbaserade produkter under sin graviditet, fick 18 % minskad risk för prematur födsel.

Båda studierna stödjer de potentiella fördelar som dessa särskilda probiotiska stammar har för både modern och barnet. Probiotika består av levande mikroorganismer (goda bakterier) som balanserar och återställer tarmens och vaginans bakterieflora. I och med att även tandhygienen är kopplad till tarmen, så kan även tand- och munhygienen förbättras med probiotika.

Sources: American Journal of Clinical Nutrition
2011, Volume 93, Pages 81-86
“Efficacy of Bifidobacterium breve and Lactobacillus casei oral supplementation on necrotizing enterocolitis in very-low-birth-weight preterm infants: a double-blind, randomized, controlled trial”
Authors: T.D. Braga, G. Alves Pontes da Silva, P.I. Cabral de Lira, M. de Carvalho Lima

American Journal of Clinical Nutrition
2011, Volume 93, Pages 81-86
“Intake of probiotic food and risk of spontaneous preterm delivery”
Authors: R. Myhre, A.L. Brantsaeter, S. Myking, H.K. Gjessing, V. Sengpiel, H.M. Meltzer, M. Haugen, B. Jacobsson

Editorial: American Journal of Clinical Nutrition
2011, Volume 93, Pages 3-4
“Probiotics for pregnant women and preterm neonates”
Authors: J. Rushing, J. Neu

Läs mer...
 
 

Tusentals indiska bönder begår självmord efter att de har använt genetiskt modifierade grödor

  2010 December > Söndag, December-19-2010

Shankaras gröda hade misslyckats två gånger. Naturligtvis, så tillhör svält och pest en del av Indiens forntida historia. Men döden av många indier har skyllts på något mycket mer modernt och olycksbådande, dvs genetiskt modifierade grödor.

Shankara är en av de bönder som hade lovats stora skördar och inkomster om han bytte sitt traditionella jordbruk mot att istället plantera frön med genetiskt modifierat utsäde.

Med stora lovord om framtida rikedom, lånade han pengar för att köpa GMO-utsäde. Men när skördarna misslyckades lämnades han kvar med stigande skulder och ingen inkomst.

Shankara blev en av uppskattningsvis 125.000 jordbrukare som valde att ta sitt eget liv, som ett resultat från stora företags hänsynslösa strävan för att använda Indien som ett laboratorium för genetiskt modifierade grödor.

De flesta av dem sväljer insektsmedel som de tidigare lovats att slippa använda när de bytt till växande dyra GM-grödor. De har också samlat på sig massiva skulder till lokala långivarna, allt för att köpa de genetiskt modifierade frön som ska göra dem rika.

Latta Ramesh var 38 år när hon drack insektsmedel efter att hennes grödor misslyckats och hennes man hade försvunnit på grund av alla skulder. Hon lämnade sin tio-åriga son, Rashan efter sig.

By efter by har familjer som berättar om hur de hamnat i skuld efter att ha blivit övertalade om att köpa genmodifierat utsäde i stället för traditionella bomullsfrön. Fröna säljs som "magiska frön" och lovord om bättre grödor som skulle vara fria från parasiter och insekter.

Detta är en översättning av delar i en mycket gripande artikel.
Läs mer: http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1082559/The-GM-genocide-Thousands-Indian-farmers-committing-suicide-using-genetically-modified-crops.html

Läs mer...
 
 

Genialiska barn får ADHD-diagnoser och drogas ner med ritalin

  2010 December > Söndag, December-19-2010

Jag har lyft ADHD många gånger här i bloggen och skrivit om det faktum att många av våra barn som diagnostiseras med ADHD, faktiskt är barn som har en ofantlig och fantastisk kreativitet. Det de har gemensamt är ofta att de är rastlösa och vill ha ut mer av livet än det som förväntas av dem och som kategoriseras som vanligt. De passar sällan in i det samhälle som är skapat för en befolkning i ordning. I dagens samhälle förväntas våra barn bli förpackade i en mall där de ska sitta tysta och snälla i en skolbänk, kanske så tidigt som vid 6 års ålder. Om barnen inte passar in i det arrangemanget, så ses de som annorlunda och som sjuka med medicinering som följd. Hur sjukt låter inte det... ?

Tänk om du började på en ny avdelning på jobbet, där du kom med massor med ideer, hade hundratals nya planer, jobbade som en tok och var kreativ som få. Tänk om chefen skulle säga att du istället ska sitta still, vara tyst och lyssna på alla andra... Och om du inte gjorde som chefen sa, ja då skulle du få medicin så att du blev tyst, lygn, apatisk och tappade din kreativitet? 

Att barn behöver leka och har spring i benen, det tar vi ingen hänsyn till när vi vuxna gör allt vi kan för att tvinga barnens fokus från den högra, kreativa hjärnhalvan som vill bli filmstjärna eller astronaut till att den vänstra hjärnhalvan och en teoretisk, realistisk livssyn. Visst finns det många barn som passar alldeles utmärkt in i skolvärlden, men det är också långt ifrån alla som är skapta för den sortens inlärning.

Barn som inte mår bra av att sitta stilla, som inte lär sig genom att läsa och räkna, utan genom att testa sig fram och vara praktiska i sitt tänkande. Det är ofta de barn som uppfinner, skapar och bygger, som tänker nytt och utan för ramarna, istället för att göra som alla andra.

Att det är de barn som fortsätter att uppfinna och skapa i vuxen ålder finns många exempel på, förutsatt att de får utrymme för att nära sin personlighet. Tomas Eddison hade tydliga ADHD-kriterier och ansågs som dum av sina lärare, Albert Einstein kunde inte tala förren vid 4 års ålder och lärde sig skriva först vid 7 års ålder. Hans lärare ansåg att han var en trög dagdrömmare och att han var socialt inkompetent. Fler exempel är Walt Disney, Leonardo da Vinci, Mozart, Henry Ford, Benjamin Franklin, Abraham Lincoln, Isac Newton, Winston Churchill och Beethoven... För att nämna några..!

Anledningen till att jag skriver om detta just idag är att Kommitéen för Mänskliga Rättigheter skickade ut ett nyhetsbrev idag, där de ställde en oerhört bra fråga som jag ville fånga upp: Håller vi på att droga ner våra genier?

Kanske är det så att det finns en rädsla för nytänkare, en rädsla för det som är annorlunda och för de som tar lite extra plats. Kanske finns det en oro för de barn som ses som stökiga och aktiva, inte för att det skulle vara fel att söka den uppmärksamheten, utan för att det inte passar in i vår ram av hur en skolmiljö ska se ut. Kanske passar det inte våra politiker att det finns barn som inte kan formas och stöpas i skolan och som inte kan spottas ut 9 år senare som färdiga samhällsplikttrogna människor som gör exakt som de säger. Kanske finns det en rädsla för att människor ska komma på nya, bättre saker än de som finns idag och som många tjänar ofantliga pengar på?

Visste du att många av de barn som drogats ner med ritalin beskriver det som att de varit instängda och att de blivit berövade på sina känslor och sin personlighet... att de inte fått ut sina känslor och känt sig avtrubbade.. som om de levde i en glasbubbla. De beskriver det som oerhört dramatiskt och med oerhört hjärtslitande berättelser. I Norge är mängden barn som får daglig ritalin oerhört stor och vi i Sverige jobbar hårt för att komma i kapp våra nordiska grannar, genom att skriva ut allt mer av drogen. Det räcker att läsa på FASS om alla biverkningar, så förstår man att dessa barn tar skada av det.

Visst kanske det behövs hjälp i vissa fall när barnens energi blir för stor för föräldrarna och skolpersonal att hantera, men varför vill vi lösa det enkelt och snabbt med droger? Det är välkänt att det går att göra oerhört mycket med sockerfattig mat, med mat fri från tillsatser som tex natriumglutamat, med ordentligt träning och motion så barnen får utlopp för sin energi samt genom avslappnande inslag som yoga, mental träning och massage.

Hur som helst... så överensstämmer jag med kommitéen för mänskliga rättigheter och tycker att vi ska ta vara på barnens kreativitet och energi, snarare än att droga ner dem och gömma deras egenskaper.  

Läs mer på:

Kommitéen för mänskliga rättigheter

Läs mer på mina barnsajter:

www.piggabarn.se
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se

Läs mer...
 
 

Sukrin och stevia

  2010 December > Söndag, December-19-2010

Sukrin är 100% naturligt och är baserat på sockeralkoholet Erythritol, som utvinns i en utvinningsprocess. Sukrin har lågt GI, är kalorisnålt, med bara 5% (om jag inte minns fel) jämfört med socker och kan användas till det mesta som socker används till. Fördelen jämfört med tex Stevia är att stevia har en sådan bitter eftersmak och inte kan hettas upp medan sukrin kan hettas upp utan problem och ofta används i te x varmt kaffe.

Läs mer om socker och sötningskällor: www.kolhydrater.org

Läs mer...
 
 

Nyttig och hälsosam julmat

  2010 December > Lördag, December-18-2010

Julen är en av våra största mathögtider med dignande julbord fyllda med mat och godsaker. Julbordets fördel är att det bjuder på mycket småplock . Nackdelen är att vi lätt äter för mycket mat och vi äter maten för snabbt. För dig som vill satsa på en hälsosam jul, så finns det många hälsosamma maträtter på det svenska, utländska och vegetariska julbordet.

Tänk på att äta ordentligt även innan julbordet, så att du inte spar dig under dagen för att äter en stor mängd mat framåt eftermiddagen eller kvällen. Det är hälsosammare att äta en bastant frukost, så att matsmältningssystemet håller igång och kan ta omhand all julmat.

För visst kan du unna sig en god och härlig julmåltid även om du vill leva sunt. Att unna sig god mat och härligt umgänge på jul är inte alls ohälsosamt på något vis. Det är snarare det vi gör resten av årets 364 dagar som räknas. Däremot så kan motion, hälsosamma matalternativ, bättre snacks och dryckval göra dig piggare och fräschare under julhelgen. En jul i rörelse gör det även lättare att hålla din vikt och energi i på bra nivå.

10 julbordstips

Välj maten på tallriken

När du börjar äta ett julbord, så kan det vara en god idé att först titta vilka maträtter som finns att välja mellan. Det är lätt att jultallriken fylls med ett stort berg av mat som sedan behöver kastas eller som du äter upp trots att du inte är sugen. Gå ett varv kring bordet och bestäm vilken mat du ska välja. Ta lite av de saker du valt att äta och undvik de saker som du egentligen inte vill ha. Ta bara om utifall att du fortfarande är hungrig och avsluta måltiden innan du blir proppmätt.

Lax och sill med bra fetter 

Lax och andra feta fiskar är hälsosamma främst eftersom de innehåller bra fetter och binder de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Gravad lax och gravlaxsås är sockerrik och kan ätas i mindre mängder. Välj hellre en ekologisk varmrökt eller kallrökt lax. Liksom lax, så är sill en fet och hälsosam fisk. Häll av den sockerrika lagen hos den inlagda sillen, så det ett ypperligt julmatsalternativ.

Proteinrika ägg och rom rikt på fett

Ägg är en bra proteinkälla och tillsammans med fett rom, så är det en riktig LCHF-rätt på julbordet. Fördelen med ägg är att det mättar bra, vilket sannolikt gör att du äter mindre av andra rätterna som är rika på kolhydrater. Börja dagen med kokta ägg eller en rejäl omelett till frukost, så håller du mättnaden i schack. Proteinet gör att du slipper sug eller småhunger under dagen. 

Näringsfattig lutfisk

Lutfisken är en vit fettsnål fisk som inte ger särskilt mycket näring eller energi. Vita fiskar är oftast fettsnåla och har inte samma goda egenskaper som den fisk som är rik på bra fetter. Det som däremot är positivt hos de fettfattiga fiskarna är att de binder mindre tungmetaller och på så sätt är hälsosammare.   

Välj KRAV-märkt julskinka

Julskinkans fett är ett mättat fett som lätt härsknar. För att minska på intaget, så är det bra att skära bort fettet från den färdiga skinkan. Själva köttet är fettsnålt och näringsrikt, men det beror också på vad grisen har ätit för foder. Om du väljer en KRAV-märkt julskinka så vet du att grisen har fötts upp på naturligt foder och inte på genmanipulerat foder som ger näringsfattigt kött.   

Fyll på med frukt och grönt 

Fyll på jultallriken med mycket grönsaker, både för fibrernas skull och för att öka intaget av vitaminer och mineraler. Råa eller lätt upphettade grönsaker innehåller enzymer och är rika på vätska vilket hjälper till att spjälka den mer svårsmälta maten på julbordet.  Om du äter frukt, så ät den innan måltiden, inte efter. Frukt passerar snabbare genom matsmältningssystemet och trycker på den andra maten, vilket innebär att man lätt blir bubblig i magen av att äta frukten efter maten.

Det positiva med mycket grönsaker är dessutom att du gör en miljöinsats. Kött bidrar till stora mängder metangas-utsläpp, vilket påverkar klimatet och miljön. Så mycket grönt, har alltså många fördelar.  

Ät långsamt och tugga maten ordentligt

Det kan låta som ett enkelt och självklart råd, men när det väl är dags för julbordet, så är det otroligt lätt att äta för snabbt och svälja maten innan den är färdigtuggad. När du dricker mycket till maten, så sköljs maten ner utan att tuggas ordentligt och det är lätt att du får ont i magen istället för att bli mätt och belåten. Tugga maten noga, ät långsamt, känn efter om du verkligen vill ha mer mat och ät med huvudet istället för med ögonen.
 
Minska på alkoholen och sockersöta drycker

Alkohol kan vara ett stort problem i juletid och under högtider över lag. Det blir lätt för mycket för många, med barn som far illa och situationer som går överstyr. Minska gärna ner på alkoholen och ha alkoholfria julbord för att ta vara på nuet. Alkohol ger dessutom onödig energi och innehåller mycket sockerarter. Även julmust och annan läsk är rik på socker eller sötningsmedel. För att få bra matsmältning, så är det allra bästa att byta sockersöta och kolsyrade drycker mot vanligt vatten med lite pressad citron eller skivad ingefära. För att skoja till det för barnen, så kan du lägga bär i vattnet, och låta blåbär och hallon färga vattnet rödblått. Vattnet smakar lätt av bärsmak, är långt mycket hälsosammare än läsk och blir vackert juligt i färgen.
 
Ta mindre av rörorna och gratänger

Många gratänger och röror är väldigt feta och rika på grädde och majonnäs. Grädde är inte på något sätt ohälsosamt och det är långt mycket bättre med helprodukter än lightprodukter. Det som däremot är bra att tänka på är att de innehåller mycket energi. Om du inte själv har tillagat en janssons frestelse, gratäng, omelett eller de röror som finns på julbordet, så fråga vad de innehåller innan du äter av dem. På så sätt är det lättare att minska ner den julmat som är energirik och som gör det mindre lätt att hålla vikten över julhelgen.

Välj dessert med omsorg  

Julgodis är oerhört billigt vid jul och många desserter fyller julborden. Ett sätt för att hålla vikten och hälsan i behåll, är att tänka kvalité istället för kvantitet. Ta hellre mindre mängd dessert eller julgodis och välj det du verkligen älskar och njuter av. Mörk choklad, nötter, dadlar och fikon är typiska julsnacks som både är hälsosamma och näringsrika. 

Motionera och promenera

Passa på att använda ledigheten till att motionera med härliga vinterpromenader och tillsammanstid med familj och vänner. Motionspass mellan måltiderna håller matsmältningen igång och minskar risk för magont och viktökning.
Läs mer: www.kostkoll.se och www.zarahssida.se

Läs mer...
 
 

Dinkelpepparkakor, recept på glutenfria bovetepepparkakor och hälsosammare lussebullar

  2010 December > Lördag, December-18-2010

Bakeriet (som förövrigt är från min hemstad Eskilstuna) har helt underbara dinkelpepparkakor som jag verkligen rekommenderar. Om du vill hitta de butiker som säljer deras produkter, så följ länken:

http://www.bakeriet.se/butiker.html

Och vill ni baka egna glutenfria bovetepepparkakor, så har jag receptet här:

blog.php?bid=880&print=1

Och hälsosammare lussebullar:

blog.php?bid=93&print=1

Läs mer...
 
 

Mejl, sms och samtal ska sparas och kartläggas i en databas!

  2010 December > Lördag, December-18-2010

Det har varit mycket diskussioner den senaste tiden om att EU har framfört ett förslag om att begränsa vår användning av örter. Idag får det tyvärr bli lite dystra nyheter här i bloggen.

Den kanske mest anmärkningsvärda nyheten är att det har kommit en ny lag i USA, som innebär att alla som odlar sina egna grödor, måste registera detta. Det är verkligen helt galet och helt uppåt väggarna att människor inte ens har den friheten längre.   

Läs mer om lagen om odling: Lag om odling

Sen stod det att läsa en mycket oroande nyhet i Aftonbladet häromdagen. Som det har framgått tidigare så kommer Sverige att använda sig av amerikanska metoder för att spara informationen från allt som alla i befolkningen gör.

Detta innebär att hela ditt elektroniska liv kommer att lagras i en databas. Mejl-, sms- och samtalsuppgifter ska kartläggas och sparas, enligt ett förslag som riksdagen röstar om på torsdag. Sedan tidigare sparas alla sms.

Artikel Aftonbladet

Och som en tredje dyster nyhet, så har Canada antagit en ny lag som innebär att de begränsar användandet av kosttillskott.

Läs mer...
 
 

Flavonoider i apelsinjuice kan främja hjärthälsan och sänka blodtrycket

  2010 December > Fredag, December-17-2010

Hesperidin, en flavonoid som finns i apelsinjuice, kan minska blodtrycket och risk för andra hjärt-kärlsjukdomar, visar en ny studie.

Forskningen publicerades nyligen  i American Journal of Clinical Nutrition och visar att daglig konsumtion av färskpressad apelsinjuice ger ett betydligt lägre diastoliskt blodtryck bland män som är lider av övervikt, men som är friska i övrigt.

Vi observerade gynnsamma förändringar i blodtrycket och endotelfunktionen efter intag av apelsinjuice på friska försökspersoner och visade att flavonoiden hesperidin kan vara orsaken till detta. Hesperidin är känt som en inflammationshämmande och blodtryckssänkande flavonoid.

Läs mer om hesperidin: Inflammationshämmande flavonider

Source: American Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi:10.3945/ajcn.110.004945.
“Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers”
Authors: C. Morand, C. Dubray, D. Milenkovic, D. Lioger, J.F. Martin, A. Scalbert, A. Mazur

Läs mer...
 
 

Var femte svensk vuxen klarar inte att dricka mjölk

  2010 December > Fredag, December-17-2010

Allt fler vuxna i Sverige har svårt att dricka mjölk, visar ny forskning som från Allmänmedicinskt forskningscentrum i Örebro. Tidigare låg siffran på laktosintoleranta på 1-5 procent men nu talar man alltså om cirka 20 % av befolkningen inte tål mjölk. (Källa: Dina mediciner)

Det bör också påpekas att allt fler har problem med mjölkprotein, vilket inte alltid kan ses i de klassiska IgE-testerna. För överkänslighetstest med slemhinnereaktioner, krävs test med IgG och IgA. IgA-reaktioner kan övergå i IgG-reaktioner om allergenen inte avlägsnas i tid.

Läs mer...
 


Om Zarah
Zarahs utbildning
Kalendern
Öppna föreläsningar/kurser
Boka konsultation
Inspirationsbloggen
Zarah´s träningstips
Veckans inspirationsbrev
Veckans vishet
Veckans hälsotips
Sveriges bästa hälsohak
Pressbilder
Alla våra sajter

   Sök blogginlägg
 
2014
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2013
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2012
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2011
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2010
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2009
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2008
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2007
Augusti
September
Oktober
November
December
Community med hälsa och motion för hela familjen