Webbshop Tidningen Detox-shoppen Zarahs Hälsoblogg   Zarah's Health Blog
 

 

Fråga Zarah om trötthet, motionsmängd och kalciumkällor

  2008 Juni > Måndag, Juni-30-2008

Motverka trötthet

Fråga:

I våras var jag urtrött hela tiden och orkade ingenting alls. Nu har sommaren kommit och visst, jag känner mig lite piggare men är rädd för att jag ska må likadant när hösten kommer. Har du tips? 
 
Svar:
Tröttheten kan bero på massor med saker, allt från virus, sömnproblem och näringsbrist till en stressig vardag. Enkla tips är att vistas mycket utomhus, sova och dricka vatten ordentligt samt att äta regelbundet och varierat. Tänk på att fylla din kost med näringsrik kost, så känner du dig piggare och fräschare. Även motion är kanonbra för att få mera ork!

Kalk och kalcuimkällor?

Fråga:
Min fråga är ganska enkel. Var hittar jag kalk och kalcium om jag är laktosintolerant och inte vill dricka alla konstiga mjölkersättningsalternativ?

Svar: 
Gröna grönsaker som tex; broccoli, grön paprika, brysselkål m.fl är bra källor för att få tillräckligt med ovannämnda mineraler. Även nötter och frön hör till dessa, och faktum är att exempelvis linfrön är en av de bästa kalcuimkällorna. Komplettera med balväxter, andra mejeriprodukter och variera din kost, så ska det inte vara problem att hoppa över mjölken.

Träna lagom

Fråga:
Om jag ska komma igång med min träning, hur mycket behöver jag träna resp. vila för att få bra resultat? undrar Marie!

Svar:
Träna kondition ett par gånger i veckan och varva det med ett par styrkepass antingen hemmavid eller på ett gym. Se till att ha minst 2 dagars vila i veckan, så att kroppen hinner återhämta sig mellan passen. Träna inte samma muskelgrupper två dagar i rad, sov ordentligt och ät gott om protein, så hjälper det också till. Det är viktigt att du håller fast vid din regelbundna träning, vilket gör att 2-3 pass per vecka kanske är lagom till en början, så att du inte tröttnar.

 
 

Andelen överviktiga och feta barn minskar i Stockholms län!!!

  2008 Juni > Måndag, Juni-30-2008

Totalt är 9,3 procent av Stockholmsbarnen födda 2002 överviktiga och 2,1 procent feta, vilket är en klar nedgång jämfört med barnkullarna födda de två föregående åren.

Bland de fyraåriga pojkarna är 7,5 procent överviktiga och bland flickorna 11,1. För två år sedan var motsvarande siffror 10 respektive 12,5 procent.
Källa: Aftonbladet 

Publicerad: 2008-06-30

 
 

Nyheter på eko- och matmarknaden

  2008 Juni > Söndag, Juni-29-2008

Nu mina vänner, så stiger priserna för ekomjölken till rekordhöjder. Naturligtvis beror allt på efterfrågan och tillgång vilket då visar sig på både priser och hur stort utbudet är och blir. Ekotillägget hos skånemejerier höjs till 1,35 kronor i augusti samt hos Milko till 1,30 och hos Arla till 1,20 i juli.

Sverige hotar att säga nej till EUs nya regler för ekologisk produktion eftersom villkoren är mycket sämre än de svenska reglerna. Heja, heja, heja!!!   

Sveriges fantastiska gallrare Råd & Rön har testat 15 olika, men vanliga grillkorvar. Resultatet visar på en oftast låg kötthalt, och i flera av de mest uppskattade barnalternativen är endast 1/3 av innehållet kött. Resten är potatismjöl och andra tillsatser. Ush!

Det ser ut om att målet om 20 procent certifierad jordbruksmark år 2010, inte kommer att uppnås, detta enligt Statistiska centralbyrån. Ett trevligt intiativ är att en ny potatisakademi har startat i Sverige.  Tanken är att akademin skall främja kunskapen om potatis.  
  
Nytt på företagsfronten är att skånemejerier vill avsluta samarbetet via företaget ostkompaniet som idag drivs tillsammans med Milko.  

 
 

Fänkålsté och bovetemuffins - hälsosam förkylningskur

  2008 Juni > Lördag, Juni-28-2008

Idag har jag haft ansiktsmålning tillsammans med min kollega Annika och min förkylning har gjort sig rejält påmind. Har kokat mitt älsklingsté med fänkål och har kryddat med slemlösande kryddnejlika. Och då slog det mig...

Tänk... Vad skulle jag göra om inte Sattvabageriet eller Saltå Kvarn fanns? De har mina älsklingsfikabröd, fräscha laktos- och glutenfria grejer OCH de är naturligtvis även måna om både naturen och hälsan. För visst är det bäl så, att du oftast får välja det eller det andra.

Sattva är mitt favoritställe och de har 2 butiker i Stockholm. Alla deras produkter är laktosfria, veganska OCH flera av dem är även glutenfria. Naturbageriet Sattva hittar du på krukmakargatan 27 A vid zinkendamm och Sattva ligger i gamla stan, på stora nygatan 6. Deras gluten- och laktosfria bovetemuffins är bakade på rapsolja, bovetemjöl, majsmjöl och med sötning från färsk frukt (dadlar och banan). Fantastiskt!!! 

 
 

Benämningen "utan tillsatt socker" granskas

  2008 Juni > Lördag, Juni-28-2008

Benämningen "Utan tillsatt socker" skall granskas av livsmedelsverket, vilket vi naturligtvis hurrar för. Alla dessa benämningen både vilseleder, förbryllar och minskar trovärdigheten inför vad en vara verkligen innehåller. Kanonbra! Vi ser fram emot att ta del av resultatet!

 
 

Förkylningstider?

  2008 Juni > Torsdag, Juni-26-2008

Förvånande nog, så har jag gått och blivit förkyld, trots att det är sommar. Som det verkar, så är det flera med mig som är det, så jag vill passa på att tipsa om mina trix. Koka the med kryddnejlika, vilket fungerar bra som slemlösande för hosta.  Eucalyptus lindrar i en ond hals och rosenrot är fantastiskt. Hoppa över alla mejeriprodukter, eftersom de istället är slembildande :-)

 
 

Fråga Zarah om sjuka barn som inte vill äta

  2008 Juni > Måndag, Juni-23-2008

Fråga:
Vår fyraårige son är sjuk jätteofta! Åtminstone en gång i månaden. Ofta får han hög feber och bli trött och slö. Han har nu slutat med vällingen, men det känns jobbigt när han är sjuk för han äter nästan ingenting då. Något päron, kanske lite yoghurt är vad som slinker ner. Finns det tips om mat som är bra när man är sjuk?

Svar:
Det är vanligt att barn äter mindre under vissa perioder, främst vid sjukdom eller matvägran. Dock, så är det inget att oroa sig för så länge barnen följer sina kurvor och mår bra. Barnen äter när de behöver och kroppen reglerar det fantastiskt bra.

För att minska tröttheten, så är det viktigt att se över hela livssituationen med sömn, vätska, stress m.m. Mycket frukt, grönsaker och gott om energi från långsamma källor som osötat bröd, rotfrukter, ris och bulgur är kanonbra källor.

Minska hans sockerintag och försök att köpa så naturlig mat som möjligt för att slippa belasta kroppens organ med att bryta ner och ta omhand tillsatser.

Rör ner 1 msk extra olja eller smör i en morgongröt, i lunchens pannkakassmet och i middagenssåsen, med andra ord 3 msk per dag. Ovan nämnda tips ger både byggstena, vitaminer och mineraler till att bli pigg och frisk. OM han fortsätter vara trött och hängig, så föreslår jag att ni besöker er läkare och tar prover.

 
 

Surströmming på midsommar

  2008 Juni > Torsdag, Juni-19-2008

Enligt livsmedelsverket, så går det bra att äta suströmming en gång i månaden men inte mer då den kan innehålla miljögifter. Detta gäller surströmming från Östersjön eller Bottniska viken.

 
 

Midsommarfira på enkelt vis

  2008 Juni > Onsdag, Juni-18-2008

Midsommarafton är en av höjdpunkterna på sommarhalvårets fester. Det är nu den ljusa natten vänder, det är tid för fest, dans, romantik och förhoppningsvis även för sol och värme. Ett gammalt talesätt säger enligt följande: att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång.

Läs mer...
 
 

EM-ladda på hälsosamt vis

  2008 Juni > Onsdag, Juni-18-2008

Nu är det EM-dags och en folkfest utan dess lika. Chips och öl förknippas med kvällstv-hänget och matcherna är var och varannan dag. Här kommer bästa tipsen för att behålla hälsan under sommarens många och långa semesterkvällar.

Läs mer...
 
 

Hälsosam och energigivande midsommar

  2008 Juni > Måndag, Juni-16-2008

Både midsommar- jul och påskmat går att äta på ett hälsosamt sätt. Det är nästan alltid storlekarna som är problemet snarare än vad maten består av. Mitt tips är att äta lite lagom av allt som du älskar, minska ner det som du kan undvara och bara äta motsvarande en vanlig portionsstorlek. Tänk på att grönsaker och rotfrukter fyller ut och mättar bra. Minska på nubbarna och alkolen överlag och komplettera genom att dricka gott om vatten.

Här kommer tipsen kring den vanligaste midsommarmaten:

Läs mer...
 
 

Ekovänlig vardag

  2008 Juni > Måndag, Juni-16-2008

Ett liv med ekologiskt "tänk" behöver varken vara krångligt, kostsamt eller särskilt avancerat. Kunskap och inspiration hittar du här på ekologiska val, varorna finns hos din vanliga livsmedelsbutik och utbudet blir större och större för var dag. Se gärna den ekologiska livsstilen som icke trendbaserad utveckling som ger det bästa drivmedlet för en kropp som orkar, som skall hålla sig frisk och kry och för en natur som kan blomstra i all framtid.

Börja ditt nya liv idag med vår lätta och roliga "steg för steg-lista"! Ta ett steg per dag, så är du en riktig hejare på ekologiska och miljösparande insatser... och det inom nolltid.

Läs mera på: Ekologiska Val

 
 

Begreppen kring ekologiskt förvirrar :-)

  2008 Juni > Måndag, Juni-16-2008

Igår var jag på Sundbyholmstravet för att dela ut priser i samband med ett stort familjeevent och hör och häpna mina vänner... Nu kommer Coca cola light med extra vitaminer och grönt the tillsatt. Med häpnad slits jag mellan skratt och gråt inför denna "vi lurar konsumenten att de är nyttiga"-trenden. MEN ... jag är beredd att säga att den nya colan supergod och det är nog många som köpa den för "hälsans skull". Trist utveckling dock!

I dagarna kom det första numret av ECOqueen som är en tidning för den lite yngre generationen av eko-älskare. Jag läste ett så roligt inlägg av min branschkollega Johan Ununger på Saltåkvarn. *skratt*

"En språklig grej irriterar mig när jag läser i ECOqueen: det är när “organic cotton” översätts med “organisk bomull”. Vad f-n är organisk bomull?  Det ska ju förstås vara ekologisk bomull. Bomull som kommer från certifierade ekologiska odlingar - inget annat.  Att journalister på Dagens Industri och liknande har problem med det här är väl mer OK - men att skribenter på ECOqueen inte har koll gör mig lite undrande över kunskapsnivån på redaktionen.

Även ICA har ju bidragit till den språkliga förvirringen när det kallar sitt nya varumärke “I love eco”. Även om det riktar sig till en svensk målgrupp som förstår vad dom menar - så är det ju helt obegripligt för en engelskspråkig person. Men det har ju förstås ICA haft koll på.

 
 

Snabba nyheter i hälsosverige!

  2008 Juni > Torsdag, Juni-12-2008

- Premiären för EU:s nya ekologga har skjutits upp men skall finnas på unionens ekoprodukter senast 1 juli 2010.  

- I tisdags när Arla sänkte sin betalning till Sveriges bönder med 25 öre, höjdes istället ersättningen med 35 öre för alla ekoproducenter. Kanoninitativ av arla!!!

- Jordgubbskvalster hämmar tillväxten hos jorgubbarna, vilket ger trista, små och fula bär. Lösningen kan finnas i att sätta ut ett rovkvalster i den ekologiska jordgubbsodlingen, då det går att förbättra skörden av förstaklassiga bär med 80 procent. 

- Intresset för att handla livsmedel via nätet blir allt större, vilket är en naturlig utveckling då alltfler har tillgång till internet och dessutom bättre möjligheter till snabb uppkoppling. 

 
 

Mineralvatten under graviditet

  2008 Juni > Torsdag, Juni-12-2008

Fråga:
Jag undrar om det är skadligt att dricka Ramlösa när man är gravid. Hörde idag att små barn och gravida ska undvika att dricka det. Jag dricker nästan en varje dag (33 cl) - som komplement till vanligt vatten. Är i vecka 10.

Svar:
Anledningen till att kolsyrat vatten inte rekommenderas är på grund av det oftast innehåller salt. Utöver detta, så kan det gärna nämnas att mineralupptaget påverkas negativt av kolsyran. Tänk även på miljöaspekten och drick hellre vanligt naturellt vatten med lite pressad citron, lime eller frukt (hallon, jordgubbar, skivad gurka eller apelsinskivor).

 


Om Zarah
Zarahs utbildning
Kalendern
Öppna föreläsningar/kurser
Boka konsultation
Inspirationsbloggen
Zarah´s träningstips
Veckans inspirationsbrev
Veckans vishet
Veckans hälsotips
Sveriges bästa hälsohak
Pressbilder
Alla våra sajter

   Sök blogginlägg
 
2014
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2013
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2012
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2011
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2010
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2009
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2008
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2007
Augusti
September
Oktober
November
December
Community med hälsa och motion för hela familjen