Glutenfria bovetepepparkakor

Förr i tiden åt människan massor med saltat kött, sockrad mat och det på grund av att det var det enda sättet att förvara maten och hålla den fräsch året om. Våra stackars magar utsattes för påfrestningar som gav magont och därmed ett ostabilt humör med sura miner.

Undantaget inföll en gång om året, då lugna magar gav oss nattsömn utan magont, middagar i lugn och ro och glada, varma miner som tydde på välmående. Hur kom det sig då, kan man undra?

Vid jul äter vi mer av de kryddor som inverkar lugnande på våra magar dvs;  ingefära, kardemumma och kanel. Det är inte så förvånande att pepparkakor (i lagom mängd såklart…) ger oss en lugn mage i juletid. Det är av denna anledning som vi använder uttrycket att du blir snäll av pepparkakor.    

Pepparkakor med bovetemjöl och fruktsocker.
1 ¼ dl ekologisk, kallpressad olivolja
¾ – 1 dl sötning eller mosad banan
2 ägg (eller 2 msk förvällda linfrön vid äggfri bakning)
3 dl bovetemjöl + mjölk till utbakning
1 dl majsmjöl eller kikärtsmjöl
1 tsk bakpulver
1,5 msk mald kanel
1,5 msk mald ingefära
¾ msk malda nejlikor
¾ msk malda pomeransskal 

Blanda alla ingredienser och arbeta ihop degen. OM du arbetar den för mycket så kan oljan separera från degen men det gör ingenting. Låt degen vila i minst 3 timmar i kyl eller sval, och skär eller kavla ut på plastskärbräda.

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se
www.motionstipset.se