PAA, Ftalater och PCV i köksredskap

Nu varnar livsmedelsverket för köksredskap som kan vara farliga i och med de plaster som de frigör, främst vid höga temperaturer. Jag har länge på påpekat detta och har till och med blivit uppringd av livsmedelsverket, som bestämt hävdade att det inte var någon fara att värma snabbmatslådor och barnmatsflaskor i mikrovågsugn.


Gifter i köksredskap och i andra plastprodukter ökar sin överföringen av gifitga ämnen vartefter tiden går, samtidigt som höga temperaturer, repor i materialet m.m. också bidrar till ökad frisättning. Feta ämnen löser också gifterna, vilket innebär att fet mat också ökar frisättningen av gifterna ytterligare.

Livsmedelsverket har gjort en genomgång av förpackningsmaterial, köksredskap och behållare av plast och de ftalater, perfluorerade ämnen, tungmetaller och aminer som kan finnas i dessa material. GIfterna kan verka hormonstörande, fortplantningsstörande eller ha neurotoxiska effekter. Störst risker finns i de material som importerats från ländeR utanför EU.

Slusatsen är att de svarta köksredskap som tillverkas av polyamid är bland de farligaste, eftersom de oftast innehåller primära aromatiska aminer (PAA), ämnen som påvisats framkalla cancer hos försöksdjur. Dessa importeras främst från Kina. Enligt regelverket får inte PAA finnas i våra svenska köksgeråd, men det gör det förbudet.


Melaminplast är ett annat farligt ämne, som finns i tallrikar, muggar och bestick och andra produkter som är avsedda för barn. Melamin innehåller höga halter av formaldehyd, som är oerhört skadligt för oss människor. Tänk också på att de flesta av dagens engångsmaterial är baserat på nanoteknik, då genom nanopartiklar i det hölje som skyddar mot läckage.

Läs mer:
www.kemikalier.eu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.gmo-guiden.se

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se