Ökad frisättning av melatonin och reparation med god sömn

Jag nämner ofta melatonin, som en av våra starkaste antioxidanter. Fördelen med melatonin är att den är kroppsegen och tillverkas i tallkottkörteln under vår sömn. Den starka och otroligt effektiva antioxidanten är alltså helt gratis.

När vi tillför antioxidanter, minskar vi automatiskt de sjukdomsrisker som uppstår vid oxidering från fri radikalbildning. Fria radikaler bildas från miljöpåverkan, stress, vid intag av läkemedel, dålig kosthållning, från träning, vid sjukdom m.m. och gör att vi åldras och bryts ner snabbare. Antioxidanter, i sin tur, bidrar till att göra fria radikaler stabila då de tillför en elektron till radikalens yttersta skal.

Antioxidanter kan vara vitaminer som C och E, förstadie till vitamin A (betakaroten) och mineraler som selen, magnesium och zink. Melatonin, som antioxidant, bildas i kroppen under vår sömn, och då särskilt under de timmar då det är mörkt ute eller under vinterhalvåret. En hälsosam sömncykel är alltså ett bra sätt för att motverka sjukdom och uppnå bra återhämtning och reparation. För lite sömn eller störd sömn märks snabbt i kroppen, då vi får sämre immunförsvar, ökad infektionsrisk, lägre smärttröskel, mer obalanserat humör, sämre förmåga att tackla problem m.m. Melatonin har dessutom påvisats hämma tumörtillväxt.

Melatonin är ett superhormon som produceras i kroppen och hjälper till att initiera sömncykel. Om man har sömnproblem kan tillskott med melatonin vara ett alternativ, liksom lugnande örter som citronmeliss, kamomill eller skapligt höga doser med avslappnande magnesium. Det ger ökad läkningsförmågan och förbättrar kroppens regenerativa processer. Hormonet produceras av tallkottkörteln i frånvaro av ljusstimulering, vilket kan skapa problem under sommaren eller för de som arbetar skift. Tänk gärna på att mörklägga rummet ordentligt under dina sömntimmar.

Anledningen till att just melatonin har en så stark antioxidativ påverkan, är att den har väldigt lätt att passera genom cellmembran och blod-hjärnbarriären. Melatonin hjälper till att städa undan metabola biprodukter såsom OH, O2- och kväveoxid och i tillsammans med proteasenzymer (strax innan sömn) som städar upp slagg och plack i kärlen, är kombinationen optimal för en ren och fräsch kropp.

Melatonin är väldigt unikt eftersom det inte genomgår en cykel av reduktion och oxidation som de flesta antioxidanter, exempelvis vitamin C. Redoxcykling kan vara en ohälsosam process eftersom det bidrar till att en antioxidant också kan producera fria radikaler. När melatonin oxideras bildar flera stabila slutprodukter som inte påverkar tillverkningen av fria radikaler.

Förutom att hämma tumörbildning, så skyddar melatonin mot DNA-mutationer och kan på så sätt motverka merparten av de sjukdomar som uppstår från ohälsosam livsstil. Den skyddar mot inflammation, infektion och bildning av fria radikaler i hjärnan (p.g.a. den passerar blod-hjärnbarriären). Tillförsel av melatonin har påvisats öka den genomsnittliga livslängden hos möss med 20 procent. Studier visar även att god sömn ökar cytokinernas funktion och snabbhet, vilket möjliggör ett förbättrat immunförsvar och minskade risker för autoimmuna och kroniskt inflammatoriska tillstånd.

Friska melatoninhalter och bra sömn påverkar även vårt tillväxthormon (humant tillväxthormon (HGH)) och är således extra viktigt under ungdomsåren och för god återuppbyggnad. Det stora behovet av tillväxthormon är en av de vikigaste orsakerna till det stora sömnbehov som uppstår under tonårstiden. Tillväxthormon är en förutsättning för god funktion i kroppens förbränning av fett, för att bygga och förnya friska vävnader, för reparation av kollagen och frisk hud, förbättrad bentäthet och ökad immuniteten. Om vi sover för lite ökar dessutom vår hunger och vårt sötsug, eftersom det uppstår en stress i kroppen, med kortisolfrisättning som följd.

Öka ditt melatonin genom att:

1.Sova tidigt: hormonutsöndring, kroppstemperatur, matsmältning och vävnadsrestaurering styrs av 24 timmars cykler kopplade till exponering av naturligt ljus. Upp till 80 procent av mänskligt tillväxthormon utsöndras mellan klockan 23:00 och 01:00. Individer som går och lägger sig senast 22:00 maximerar sin tillförsel av reparativt hormon och ökar dess förmåga att läka och regenerera kroppens vävnader.

2.Avsätt en lugn stund innan sänggåendet: Använda gärna mental träning, mindfulness och meditation eftersom de ökar produktionen av melatonin. Den lugna processen påskyndar tiden från att du lägger dig till dess att du somnar och ger på så sätt en sömn med förbättrad kvalitet. 15-20 minuters avslappning räcker och gör också att du rensar hjärnan innan det är dags att sova. Tänk på att andas djupt och eftertänksamt, så att du kommer ner i varv och har en renande andningsprocess.

3.Reducera socker, artificiella smakämnen och konserveringsmedel, bearbetade livsmedel, koffein och alla andra slags stimulerande ämnen innan sänggåendet. Dessa gör det svårare att sova ordentligt och minskar på så sätt melatonin och utsöndring av tillväxthormoner.

4.Drick vatten: Uttorkning orsakar kronisk stress och försämrade reaktioner i kroppen som minimerar frisättning av melatonin och utsöndring av tillväxthormon.

5.Håll rummet mörkt: All form av ljusstimulans har en hämmande effekt på tallkottkörtelns bildning av melatonin. Detta stör sömnen och minimerar melatoninets positiva effekter i kroppen.

Läs mer om sömn på min sömnssajt: www.somn-skolan.se

Källa:

www.friskabarn.se
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.naturalnews.com

www.kosttipset.se