Örter vid behandling av gallbesvär och gallsten

Jag får väldigt mycket frågor om gallbesvär och gallsten, så jag lägger ut mitt svar här…!

De vanligaste utlösande faktorerna vid gallproblem är känsla av smärta vid intag av kaffe, choklad, ägg, mejeriprodukter (särskilt glass) samt vid intag av fet eller friterad mat. Symptom kan vara allt från smärta i övre delen av buken (på högra sidan), gasig tarm samt att man känner en nästintill obehaglig mättnad efter måltiderna. Smärtan kan spridas  till bröst, axlar, nacke eller rygg och utöver dessa symtom, så kan gallstenar fastna i gallgångarna vilket leder till infektion i gallgången eller gallblåsan.

Du kan rensa genom gallblåsan genom att använda husmorskurer med olivolja och citronsaft eftersom dessa löser upp stenarna.  Inom traditionell kinesisk medicin rekommenderar man främst användning av ”Gold Coin Grass (GCG)” med det botaniska namnet: Herba Lysimachiae, eller kinesiska namnet: Chin-chien Tsao). Gold Coin Grass krossar och mjukar upp stenarna så att de kommer att komma ut långsamt och utan att skada gallgångarnas väggar. Du använder den enklast i tinkturform. Gallväggarna kan även stärkas med enkla örter som exempelvis kamomill, som du kan använda genom att koka ett gott och rogivande te.


Om man är intolerans om födoämnen och har en påverkad slemhinna i tarmen eller i luftvägarna (eftersom dessa hör samman), så reagerar även andra slemhinnor såsom de i gallgångarna. Detta innebär att gångarna kan svullna igen och göra framkomligheten trögre. När gallan inte riktigt kommer fram, så bildas klumpar. Gallsten kan även bero på att det finns för lite galla, så att den galla som finns transporteras långsammare och på så sätt också bildar klumpar.

Om man har opererat bort gallblåsan, så tillverkas fortfarande galla i levern, men istället för att gallan lagras i gallblåsan och portioneras ut vid behov, så rinner det på hela tiden. Galla återabsorberas i slutet på tjocktarmen och det är därför viktigt att de gifter som gallan tar med sig från levern, också släpper från gallvätskan i slutet på tarmen. Gifterna släpper lättare om vid intag av alger såsom t ex chlorella.  Galla tillverkas av lecitin (som även finns i våra cellmembran), oorganiska salter, kolesterol och gallsalter. Utan dessa ämnen minskar gallan och då även förmågan att bryta ner fetter. Galla kan även klumpas samman om den lagras i gallblåsan för länge.


Du kan ta en matsked Gold Coin Grass per dag, och helst i 4-5 veckor. Om det uppstår en brännande känsla vid intag, så är kan det vara bra att veta att det inte inverkar på effekten. Örter som stimulerar gallaflödet  såsom kronärtskocka, maskros och curcumin (gurkmeja) är bra vid de flesta gallproblem. Även bitterörter kan hjälpa eftersom de stimulerar matsmältningen överlag. Naturmedel som Cynarimin kan även det hjälpa till med stimulering av gallflödet, gärna tillsammans med tillskott med lecitin eller lecitin som blandas ner i en smoothie eller liknande.


Om problematiken kommer från levern kan det vara klokt att först arbeta med att rena levern och stödja upp leverns fas 1 med B-vitamin och andra näringsämnen, med antioxidanter för att motverka fri radikalbildning samt ex. svavel som hjälper till att binda upp de ämnen som har omvandlats från fettlösliga till vattenlösliga. Det är också bra att stödja upp njurarna och ev. rensa dem med exempelvis vattenmelon. Bra örter för njurarna är björk, nässla, gullris eller åkerfräken och dessa kan blandas med kamomill för gallgångarnas väggar, samt med koriander som stödjer levern.


Gallproblem kan även förbättras genom att man väljer att äta väldigt hälsosamt, med mycket bra fetter (goda kolesterol från ex. smör), lättsmälta proteiner (som underlättar matsmältningen överlag), samt att man ser till att stödja organen så att de har maximal effekt. Det är viktigt att undersöka födoämnesallergier genom att mäta IgG eller IgA-reaktioner (dvs. slemhinnereaktioner) eftersom dessa kan påverka framkomligheten i gallgångarna. Det är också viktigt att undvika ägg, kaffe, sura livsmedel (tex vitt vin), rökt och stekt mat, äpplen, päron och mat som är halv- eller helfabrikat. Tänk också på att helt utesluta mjölkprodukter och vitt socker eftersom de är slaggbildande och uteslut kött (främst rött kött).


Välj istället mycket fisk, kokta grönsaker, bra fetter från oupphettade ekologiska oljor och smör. Drick mycket örtte med ovan nämnda örter och tillaga maten så skonsamt som möjligt. Sov ordentligt varje natt för att ge stöd till kroppens avgiftning och återhämtning, komplettera kosten med greens och alger (tex mighty greens) två-tre gånger dagligen för levern och drick ordentligt med renat vatten, för att stödja njurarna.
Enligt kinesiska medicinen bör man äta varm mat, snarare än kall mat, dricka varm dryck snarare än kall dryck samt undvika alla former av citrusfrukter, tomater, bananer och vanlig isbergssallad, detta eftersom de försvagar mjälten och njurarna. Undvik även stark mat och örter som ingefära och kanel.

www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se