Höga halter av aflatoxin i mandel kan öka risken för cancer

Frekvensen av aflatoxinföroreningar är mycket hög i mandlar från södra Kalifornien jämfört med mandlar från centrala eller norra Kalifornien, visar en ny amerikansk studie.


Studien publicerades nyligen i Food Control och visar att det finns större förekomst av aflatoxiner i de Kaliforniska mandlarna. Förekomsten av ämnet i nötter kan förebyggas eller åtminstone minskas genom att man använder bra jordbruksmetoder (GAP) i fruktträdgårdarna.

 Aflatoxiner är en väldokumenterad global förorening som finns i en mängd olika råvaror, inkluderat jordnötter, majs, bomullsfrö, pistagenötter, kryddor, fikon, mandel, pekannötter, valnötter och russin. Aflatoxiner är giftiga för människor och är bland de mest kända cancerframkallande ämnen som finns. Hög exponering för aflatoxin ger akut levernekros och kan leda till levercancer.


Source: Food Control
Published online ahead of print: doi:10.1016/j.foodcont.2011.04.012
Title: Occurrence of aflatoxins in California almonds
Authors: Kabak, B., et al.

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.kostkoll.se