Ökad benhälsa med mindre mjölkprodukter och ökat intag av vitamin D, vitamin K, magnesium, bor och kalcium

Vår benhälsa blir allt sämre och Amerikanska Surgeon General’s Office hävdade nyligen att mer än hälften av alla amerikaner som är över 50 år, kommer att befinna sig i riskzonen för benskörhet eller osteoporos, år 2020. Många tror att lösningen är att dricka mjölk, vilket är helt tokigt.

Visst kan rå mjölk vara bra rent näringsmässigt men dagens pastöriserade och homogeniserade mjölk är långt ifrån hälsosam. När man tar bort fettet i mjölken, tar man även bort enzymet laktas, vilket innebär att kroppe inte kan bryta ner laktosen i mjölken (mjölksockret). Vi ska egentligen ha lite laktas i tarmen som hjälper till vid nedbrytningen, men det förutsatt att vi har en god tarmflora, vilket merparten av dagens människor inte har.

Att proteinerna dessutom förstörs under homogeniseringen och att mjölkproteiner ofta framkallar överkänslighet (IgG eller IgA-reaktion) på slemhinnorna är ytterligare två anledningar till att undvika mjölkprodukter.


Mjölk, som ett animaliskt protein, försurar dessutom kroppens pH, och för att basa upp sig får kroppen lov att använda det kalcim som redan finns inlagrat i ben. En sur kropp från mjölkprotein (och källor som tex socker och vete) ger alltså kalciumbrist som då även ger benskörhet.


En studie utförd av Columbia University College visade att benen i kroppen även influenser energiproduktionen och regleringen, samt lagring av fett. Skelettet är således inte bara viktig för rörelse och skydd av organen utan även en viktig endokrin modulator, som påverkar en rad olika endokrina funktioner, såsom insulinkänslighet, aptit och fertilitet.


För att få starka ben krävs bor, magnesium och kalcium. Merparten av dagens befolkning har brist på magnesium, vilket ger försämrat upptag av kalcium. Även våra brister på D-vitamin här uppe i det mörka Sverige, ger brist på kalcium då D-vitaminbrist gör att tarmen minskar sitt upptag av kalcium.


Vitamin D har som ansvar att absorbera kalcium, så om du har brist på vitamin D, spelar det ingen roll hur mycket kalcium du äter. Kalcium som finns i mjölken tas upp till väldigt liten del av kroppen, både p.g.a magnesiumbristen och på att det är ett syntetiskt mineral som tillsats. D-vitamin får du främst från solen mellan april och oktober. Under sen höst, vinter och tidig vår bör du alltid komplettera med D-vitamin som kosttillskott.


Vitamin K har också en stor roll vid benhälsa, eftersom den är en transportör av kalcium. För att kalcium ska absorberas, måste osteocalcin vara ”aktiverad” under en process som kallas för gamma-karboxylering. Vitamin K underlättar osteocalcinproduktionen, ankringen av kalciummolekyler och ser till att hålla kalcium på plats i benet. Vitamin K kan sedan konvertera osteocalcin till dess aktiva, benuppbyggande form.


Bra källor för vitamin K, bor, magnesium och kalcium är gröna grönsaker. Komplettera med mycket fet fisk och kantareller, så har du gott om D-vitamin. Och glöm inte att vistas i solen minst 20-30 minuterm mitt på dagen när solens strålar står som högst. Smörj inte in dig under denna tiden eftersom det påverkar omvandlingen av D-vitamin i huden.


Källa:


www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.zarahssida.se
www.naturalnews.com

www.kosttipset.se