Upptäck hälsoeffekterna av lakrits

Lakrits (Glycyrrhiza glabra) är en flerårig växt som inte bara är hälsosam och god, utan vacker med sina blå blommor. Lakrits odlas främst i Europa och kan användas i många behandlingar och huskurer.


Förutom att lakrits smakar bra, så är det en fantastisk källa till järn. Det enklaste användningssättet är att krossa och koka rötterna för att extrahera lakritsjuicen. Du kan använda juicen mot hosta, som milt laxerande och för att motverka vissa infektioner. Lakritsextrakt innehåller det naturligt sötningsmedlet glycyrrhizin, som är cirka femtio gånger sötare än sackaros.


Lakrits verkar antibakteriellt, antiviralt och slemlösande. Det har länge använts som en traditionell behandling av ventrikelsår och duodenalsår. Det är användbart vid behandling av magsår och främjar läkning. Lakrits är speciellt användbart vid behandling av sår i tarmkanalen på grund av det stora innehållet av flavonoider. Flavonoider är kända för att döda Helicobacter pylori, den bakterie som orsakar de flesta sår och inflammationer i magen.


Lakritsrot kan blandas med örtteer för att motverka magsjukdomar och för att stimulera njurar och tarm. Den kan användas mot bronkit genom att blanda 5 gram pulveriserad lakritsrot med rå honung och sedan ta upp till tre gånger per dag. Örten kan även tuggas direkt för att verka slemlösande och antiinflammatoriska vid ihållande hosta och lunginflammation. Örten är också minska förekomst av astmaattacker.


Te gjort av lakrits som blandas med andra anti-spastiska örter rekommenderas ofta för mensvärk. Lakrits används i krämer och pasta för lindring av inflammerad psoriasis eller när huden har vätskande sår. I vissa asiatiska länder används även lakrits för att befria kroppen från gifter såsom vid salmonella eller som ett motgift vid överanvändning av läkemedel. Lakritspulver har länge använts för att behandla genital herpes och munsår (herpes simplex virus). Det sägs även stärka nerverna, främja minnet och förbättra vid leversjukdom.


I Asien används lakrits ofta ihop med svartpeppar, kryddnejlika, bockhornsklöver, ingefära, salvia eller gurkmeja. Tänk dock på att kommersiellt producerade lakritsgodis tillverkas med anis utdrag och/eller konstgjorda smakämnen, socker och bindemedel som mjöl eller gummi arabicum. Ytterligare ingredienser kan vara tillsatser som ammoniumklorid, som används för att tillverka saltlakrits, särskilt i länder som Holland, Danmark, Sverige och Tyskland.


Källor: NaturalNews

www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se