Konsumtion av baljväxter (fytinsyra) kan ge ett kraftfullt skydd mot cancer

Vetenskaplig forskning visar om och om igen att det finns ett starkt samband mellan våra kostvanor och vår risk för att utveckla cancer. Nu har forskare funnit starka cancerhämmande effekter hos ämnet fytinsyra, en förening som finns i baljväxter och butyrate, en kortkedjad fettsyra som produceras i tjocktarmen till följd från konsumtion av baljväxter. Baljväxter ger kraftfull näring samt cancerhämmande egenskaper som kan minska risk för cancer och förbättra den allmäna hälsan.


Butyrat produceras i tjocktarmen som en följd av bakteriell jäsning av resistent stärkelse som finns i tex baljväxter. Forskning med in vitro-studier har visat att butyrate har cellgifts-förebyggande egenskaper, inkluderat minskad spridning av cancerceller och de blodkärl som ger näring till tumörerna. Butyrat förbättrar också immunförsvarets funktioner och har anti-inflammatoriska effekter.

En studie som nyligen publicerades i Journal of Nutrition, jämför personer med lägst intag av bönor och personer med högst intag. Resultatet var att de med högst intag av baljväxter, erhöll 65 procents mindre kolonpolyper (polyper i tarmen).

Butyrat är inte den enda positiva effekt som kommer från konsumtion av baljväxter, då baljväxter även innehåller antioxidanter och andra beståndsdelar som kan ge cancerhämmande skydd. Tex så innehåller kidneybönor dubbelt så mycket antioxidanter som vanliga blåbär, vilket är en otroligt bra och hög siffra. Antioxidanter motverkar cancer genom att motverka fri radikalbildning vid oxidativ stress. 


Fytinsyra har fått mycket dåligt rykte eftersom det påstås binda med sig mineraler och på så sätt orsaka mineralbrist. Denna kunskap är dock helt ogrundad och forskning som nyligen publicerades i Journal of Medicinal Food visade istället att ökad konsumtion av fytinrika livsmedel ökade bentätheten och kroppens mineralstatus. En annan studie i Journal of Traceelements i Medicin & biology visade att IP6 eller fytinsyra inte har några som helst negativa effekter på vår mineralstatus. Det finns en betydande mängd forskning som visar att fytinsyra har stora hälsofördelar, detta inkluderat förebyggande och hämmande effekter vid cancer.


Fytinsyra har, i flera djurstudier, påvisats ha potent anti-neoplastisk påverkan vid cancer i bröstrn, kolon (tarmrn), levern, prostatan och vid hudcancer, leukemi och sarkom. I en systematisk översikt publicerad i tidsskriften Komplementary treatment, påtalade forskarna att en stor mängd djurstudier är bevis för att fytinsyra kan ha en stor och avgörande roll i både förebyggande åtgärder och behandling vid många former av cancer.

Nurses Health Study fann att kvinnor som äter fyra eller fler portioner av grönsaker varje vecka hade 35 procent färre tarmpolyper jämfört med de kvinnor som bara åt en portion per vecka. Denna studie visar återigen att regelbunden konsumtion av baljväxter kan fungera som förebyggande åtgärd vid cancerrisk.


Dock, så har baljväxter en mängd andra fördelar, som inte bara innefattar sjukdomsförebyggande åtgärder. Baljväxter innehåller mycket protein, järn, folat, B-vitaminer, zink, fibrer och antioxidanter. Baljväxter stabiliserar blodsockret, ger mättnadskänsla och bör vara en del av en sund och varierad kost.


Källa: NaturalNews


Mer om baljväxter, frukt och grönsaker:


www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se
www.kolhydrater.org
www.smoothie-recept.se
Www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.piggabarn.se 
www.friskabarn.se

www.kostkoll.se