Ta reda på vilken plast är säker för lagring av livsmedel eller drycker

Tack vare den numrering med ID-kod, skapad för återvinning, så kan vem som helst lära sig att skilja på vilka plastbehållare och flaskor som har minimal påverkan på hälsan och de som är farliga. Det finns sju typer av petrokemiska plaster som används och de har alla ett ensiffrigt tal som representerar ett visst material. Dessa nummer står vanligtvis längst ner på flaskan eller behållaren och av dessa sju typer är det främst tre stycken som bör undvikas.


Nummer 3 – PVC eller polyvinylklorid


Om det står siffran 3 på en plastförpackning, så innehåller den PVC eller polyvinylklorid. Plast som innehåller PVC är giftig och det har kommit ett stort antal rapporter som framförallt visar de negativa hälsoreaktioner som kan uppstå hos barn. Största källan till att barn exponeras för PVC är när de tuggar på mjuka plastleksaker som innehåller detta ämne.


Även förbränning av PVC-plaster resulterar i giftiga dioxiderna som släpps ut i luften. Långsiktigt exponering är cancerframkallande och andra hälsorisker såsom leverproblem och förlust av benmassa är konsekvenser kopplade till utsläppen. Många mjuka plastförpackningar, plastpåsar eller wraps innehåller PVC / DEHA som mjukgörare.


Nummer 6 – Polystyren


Styrofoam koppar är numrerade 6 för giftiga polystyren. Polystyren är mindre bra för miljön och för människans hälsa, särskilt om materialet utsätts för varma vätskor. Värmen bryter polystyren till giftigt styren.


Nummer 7 – BPA (Bisfenol A)


Om det står siffran 7 på undersidan av en plastbehållare eller flaskor, så betyder det att materialet innehåller polykarbonater, som ofta innehåller BPA, eller Bisfenol-A. Det finns sällsynta tillfällen där BPA är inte inblandad i nummer 7, men det krävs att man kontrollerar detta med tillverkaren för att veta säkert. I de flesta fall är det dock innehåll av bisfenol A, vilken är känd för att störa vår hormonella balans, på grund av att det har en östrogenliknande effekt.


Källa: NaturalNews


Mer om kemikalier och förpackningsmaterial:


www.kemikalier.eu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se

www.kemikalier.eu