Jordgubbar kan förebygga matstrupscancer

Enligt National Cancer Institute, så diagnostiserades 16 700 nya fall av matstrupscancer förra året och kring 14 500 människor som dog av sjukdomen. Oftast behandlas matstrupscancer med H2-blockerare och protonpumpshämmare (PPI) för att lugna den gastroesofageal refluxsjukdomen (GERD), allt för att förhindra Barretts esofagus, som är en komplikation av GERD där riskerna för matstrupscancer ökar markant.

Alla dessa mediciner påverkar och belastar kroppen oerhört mycket och protonpumpshämmare (som minskar produktionen av saltsyra) ger även sämre matsmältning, ökad risk för näringsbrister, större sannolikhet att den osmälta maten skall bilda endotoxiner (gifter) i tarmen med följden att det lätt kan uppstå tarmsjukdomar. Det finns dessutom inga bevis på att dessa ovan nämna läkemedel verkligen kan förhindra magstrupscancer.


En ny studie visar dock att en så enkel gröda som jordgubbar kan förhindra cancern. Resultatet presenterades vid American Association for Cancer Research’s (AACR) 2011 års möte som nyligen hölls i Orlando.


Studien visar att sex månaders konsumtion av jordgubbar är ett säkert och lätt sätt för att minska riskerna. Den visar även att jordgubbar kan minska histologiska grader av precancerösa lesioner och minska cancerrelaterade händelser i kroppen. Studien utfördes av Ohio State University och Ohio State University Comprehensive Cancer Center.


Matstrupscancer är den tredje vanligaste mag- tarmcancern i världen och den sjätte vanligaste dödsorsaken inom cancer i världen. Esofageal skivepitelcancer (SCC) står för 95 procent av världens fall av matstrupscancer.


För att få effekt från jordgubbarna krävdes minst 60 gram frystorkade jordgubbar varje dag under sex månaders tid. Man använde frystorkade jordgubbar eftersom den minskade mängden vatten ökar det naturliga cancer-förebyggande ämnet i jordgubbar med nästan 10 gånger. Forskarna gjorde sedan biopsier före och efter sex månaders konsumtion av jordgubbar och resultatatet visade att 29 av 36 deltagare upplevde en minskning av precancerösa lesioner i matstrupen. 

Det bör dock påpekas att de upplevde förbättringen under konsumtion av jordgubbar, vilket sannolikt innebär att symtomen återkommer om de slutar äta jordgubbar. De bör se över sin matsmältning och ev. öka intag av matsmälningsenzymer, eftersom detta kan hjälpa matsmältningen markant. Samt se till att äta långsamt, i lugn och ro och genom att tugga maten mycket noga. 

Källa:
Natural News
Kostkoll (www.kostkoll.se)

Mer om frukt och bär:

www.friskabarn.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.smoothie-recept.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.viktminskningstips.net