Glutenöverkänslighet, glutenintolerans, glutenallergi och elimineringsdiet

En del sorters mat är så uppenbart illa för människorkroppen, som om du exempelvis lever på hamburgare, annan snabbmat eller läsk. Vi är också skolade att det vita brödet är sämre för oss eftersom det är näringsfattigt och inte mättar lika bra som ett surdegsbröd.

Sen finns det sådan mat som är ohälsosam för oss även om det verkar hälsosamt. För stora mängder fruktsocker, fantastiska oljor som förstörts på grund av upphettning eller ett mörkt mustigt bröd, som inte bara innehåller sirap och socker, utan GLUTEN.

Gluten och producerade varor med gluten

Gluten är ett protein som finns i vete, korn, råg, spelt, kamut och till viss del i havre. Innehållet i havre är många gånger omtvistat, men faktum är att vete sprider sig på odlingsfälten och blandas på så sätt upp med havre. De blandas dessutom ofta i kvarnarna samt i fabrikerna där varorna produceras. Rent havre innehåller inte gluten och är anpassat för glutenintolerans.

Gluten och framförallt vete är en vanlig ingrediens i pizza, pasta, bröd och wraps men även i de flesta förädlade, halvfabricerade livsmedel. Vete bilder samman vätska, vilket gör det till en vanligt förekommande ingrediens i vegetariska biffar, såser, grytor m.m. För att undvika gluten, kan dessa vätskor bindas samman med motsvarande mängd i boveteflingor eller i röda linser. I de glutenfria livsmedel som finns idag, så är tyvärr dessa tillagningssätt inte prioriterade, utan man använder istället vetestärkelse eller glutenfria mjölblandningar.

Vetestärkelse i glutenfria produkter

Vetestärkelse går bra för en glutenintolerant, eftersom det är proteinet som han/hon är intolerant mot och i detta fall använder man kolhydraterna istället. Dock, så innebär det att det blir en ren sockerkälla som tillsätts livsmedlet.

Glutenfri mjölblandning har oerhört högt GI och kan mycket hellre bytas ut mot majs-., kikärts-, bovete-, quinoa- eller sojamjöl. Eftersom gluten är vanligt förekommande i nästan alla tillagade livsmedel (… tillsammans med mjölkprotein som också är en allergen… ) så är det mycket svårt att undvika. 

Gluten som jäskraft

Dagens mjöl innehåller långt mycket mer gluten än det gjorde i vårt ursprungsmjöl långt tillbaka i tiden. Anledningen till det är att gluten hjälper till att jäsa och ett vetemjöl med högt innehåll av gluten, därmed ger god jäskraft och mer lättbakade degar. Tillsammans med gluten och jäst, behövs en sockerkälla, vilket innebär att bröd bakat på dessa ingredienser allt som oftast innehåller socker, sirap eller annan sötning. 

Gluten och mjölkprotein

 Vad de flesta av oss inte vet är att gluten kan orsaka allvarliga komplikationer för många, inte bara hos de som har en diagnostiserad glutenallergi. Problemet blir allt vanligare och tillsammans med mjölkprotein ställer det till med stora bekymmer hos stor del av befolkningen. En stor anledning till det växande problemet är ökade innehåll av gluten i vårt dagligt använda vetemjöl. All vår påverkan på livsmedel påverkar innehållet mer eller mindre, vilket kan skapa problem.

Mjölk med enzymbrist och spjälkning av laktos

Ett exempel på detta är mjölk, som vid separering från fett (… som i minimjölk och lättmjölk… ) förlorar sitt innehåll av enzymet laktas. Bristen på laktas gör sedan att vi har allt svårare att bryta ner mjölkens mjölksocker (… laktos…), som kräver laktas för spjälkning (… sönderdelning… ). Har vi dessutom en dålig tarmflora och därmed sämre produktion av laktas i tarmen, så är symtom för laktosintolerans ett faktum, när det ospjälkade mjölksockret börjar jäsa.

Gluten och ökad risk för sjukdomar

En nyligen publicerad studie i Journal of American Medical Association visar att människor med odiagnostiserad och ”latent” celiaki eller glutenöverkänslighet löpte ökad risk för dödsfall, främst från hjärtsjukdomar och cancer.


Risk för dödsfall hos glutenöverkänsliga

Studien följde nästan 30 000 patienter mellan åren 1969 till 2008 och undersökte riskerna för dödsfall i tre olika grupper: de med fullt utvecklat celiaki, de med inflammationer i sin tarm och som inte fullt utvecklat celiaki samt de med latent celiaki eller glutenöverkänslighet (dvs: förhöjda antikroppar mot gluten, men negativ intestinal biopsi).


Resultaten var dramatisk och visade att riskerna för dödsfall ökade med 39 hos personer med celiaki, med 72 procents risk hos personer med tarminflammation i samband med gluten och 35 procent hos dem med glutenöverkänslighet (ingen diagostiserad celiaki). Det bör dock påpekas att de människor som eliminierar gluten i sin kost, också löper mindre risk för relaterade sjukdomar och risk för dödsfall.


Detta är banbrytande forskning då detta visar att du inte behöver ha fullt utvecklad celiaki med en positiv intestinal biopsi för att få hälsoproblem från gluten. Den konventionella vården mäter IgE-reaktioner, dvs allergiska reakationer, och om inte dessa antikroppar ökar vid exponering, så anses du frisk. Det de däremot sällan mäter är IgG och IgA-antikroppar, som istället visar irrration på tarmens slemhinna.

Överkänslighet mot gluten och IgA-, IgG- och IgE-antikroppar

Om du är överkänslig mot gluten, så kan det irritera tarmen så pass mycket, att det uppstår skador på slemhinnan och i värsta fall, även små, små hål som kallas för läckande tarm (leaky gut syndrome). Läckande tarm är inte detsamma som den akuta diagnosen tarmläckage, utan är ett syndrom som kan pågå i åratal då det släpper genom små partiklar ut i blodet, där dessa ej nedbrytbara partiklar ställer till stora problem för vår hälsa.

Påverkan från gluten på tarmslemhinnan mäts i IgG-antikroppar, där du tar ett enkelt kapillärt blodprov, som sedan analyseras tillsammans med glutenprotein. Om det ger utslag, så har du en överkänslighet mot gluten, som kan ge skador på din tarmslemhinna samt en läckande tarm som ger ett stort antal autoimmuna reaktioner. Anledningen till att mätningar visar denna form av reaktioner, är att immunförsvaret producerar antikroppar när kroppen utsätts för ett livsmedel som vi inte tål.

Immunförsvaret och antikroppar

Då 70-80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen, så är risken stor för att immunförsvaret både löper amok och tappar kraft gentemot andra nödvändiga uppgifter. som tex att eliminera mikrober (… bakterier, svamp, virus… ). Utan ett kraftfullt immunförsvar och dålig tarmflora, så ökar riskerna för överväxt av candida, som ytterligare förvärrar tarmens hälsa.

IgA och IgG-testning av glutenöverkänslighet

Idag kan mäta dessa överkänslighetsreaktioner mycket tidigt genom att mäta IgA-antikroppar. Denna mätning sker också via kapillärt blod, och visar reaktion redan innan det finns en etablerad IgG-reaktion. Du kan alltså förebygga den mer långtgående IgG-reaktionen genom att mäta IgA i ett tidigt skede. 

IgA-reaktionen är relativt lätt att behandla, eftersom det inte har hunnit gå så långt, medan IgG kan ta längre tid, då tarmslemhinnan oftast har hunnit få skador som behöver läkas ut.

IgA och IgG är alltså mätningsmöjligheter för överkänslighet, medan IgE som används i den konventionella vården, är mätning av en allergisk reakation. Ovan nämnda mätningar, kan även visa överkänslighet mot mjölkprotein via IgA och IgG, även om det inte är en allergi som syns i IgE-testning.

Eliminering av gluten

Trots att vi mäter IgE inom sjukvården, så finns det ett stort mörkertal med människor som inte klarar av gluten, och då särskilt inte det mjöl som vi har idag p.g.a. det stora innehållet av just glutenprotein. Även om det blir allt vanligare och uppskattningsvis 99 procent av människor har detta problem, så blandas gluten ner i var och varannat livsmedel.

Eftersom dessa överkänsliga människor sällan rekommenderas att testa sig för glutenöverkänslighet, går de istället runt med diffusa autoimmuna reaktioner, som så enkelt skulle kunna försvinna genom eliminering av gluten.

Glutenintolerans, hjärtsjukdom och cancer

En annan studie visade jämförelse mellan blod från 10.000 personer för 50 år sedan och 10.000 personer från dagens årtag. Resultatet var att riskerna för fullt utvecklad celiaki hade ökat med 400 procent (förhöjda TTG antikroppar) under denna tidsperiod. Det syntes också en ökning av hjärtsjukdomar och cancer med 400 procent.

Glutenintolerans och följdsjukdomar

Den allvarligaste formen av glutenallergi, celiaki, drabbar en på 100 personer, vilket idag motsvarar så mycket som tre miljoner amerikaner. Merparten av dessa har inte en aning om att de lider av glutenallergi och äter ett dagligt intag av livsmedel som innehåller gluten.

Odiagnostiserad glutenrelaterade problem kostar stora, stora mängder för både den amerikanska och svenska sjukvården, och då särskilt den intolerans mot proteinet som inte subventioneras och mäts av konventionell sjukvård.

Dr Peter Green, professor i klinisk medicin för College of Physicians och ett antal kirurger på Columbia University visar studier på att de som erhåller en korrekt diagnos med celiaki kräver mindre sjukvård, eftersom personen inte får samma näringsbrister (.. vanligt med B12  brist och allmän näringsbrist vid glutenintolerans) och inte heller löper samma risk för följdsjukdomar. Sjukvårdskostnaderna vid diagnos minskade med 30 procent.

Glutenöverkänslighet, orsak till många sjukdomar


För inte längesedan listade The New England Journal of Medicine 55 sjukdomar som kan orsakas av från intag av gluten. På denna lista fanns osteoporos, irriterad tarm (IBS), inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns och Ulcerös Kolit), blodbrist (anemi), cancer (som autoimmun reaktion), trötthetssyndrom, reumatoid artrit (som autoimmun reaktion), lupus, multipel skleros, och nästan alla andra autoimmuna sjukdomar.

Gluten är också kopplad till många psykiatriska och neurologiska sjukdomar, inkluderat ångest, depression, schizofreni, demens, migrän, epilepsi och neuropati (nervskador). Det har också knutits till autism, tillsammans med mjölkprotein. 


Behandling av glutenöverkänslighet

Glutenöverkänslighet är en autoimmun sjukdom som skapar inflammation i hela kroppen, med långtgående effekter för alla organsystem inkluderat hjärnan, hjärtat, lederna, mag- tarmkanalen och mycket mer. För att rätta till dessa sjukdomar, behöver du behandla orsaken, dvs eliminera gluten i din kosthållning.

Naturligtvis betyder inte att alla fall av depression eller autoimmun sjukdom bero på gluten, då dessa kan uppstå från all påverkan på vårt immunförsvar. Även mjölkprotein, överväxt av candida, stor stress, för lite näring, stort intag av socker och alkohol m.m. påverkar immunförsvaret negativt.

Hälsoproblem som orsakats av glutenöverkänslighet kan inte behandlas med olika mediciner, utan kan endast lösas genom att eliminera 100 procent av gluten ur kosten. Om tarmslemhinnan hunnit ta skada, så behöver den läkas med rätt näring, probiotika och aminosyror.


Varför tål vi inte gluten..?

En stor anledning till att vi inte klarar dagens gluten och vetemjöl, är för att människan till största del är anpassad till annan form av föda. Och då bör även tilläggas att gluteninnehållet alltså har ökat drastiskt i dagens vetemjöl.

Vete infördes i Europa under medeltiden och 30 procent av personer med europeisk härkomst bär på genen för celiaki (HLA DQ2 eller HLA DQ8), som ger ökad känslighet för gluten.


Gluten, vete och GMO-odlingar  

Amerikanska stammar av vete har mycket högre glutenhalt, då det som sagt behövs för att göra ljust, fluffigt, lättjäst bröd och jättefina luftiga baguetter. Glutenhalten är något lägre i Europeiska veteodlingar. Detta super-vete infördes nyligen i vår livsmedelsförsörjning och har numera ”smittat” nästan alla vetestammar i Amerika. Det är det som händer när man använder GMO, dvs gör en vara mer tålig eller ger den större fördelar. Smittan sprids, och till slut har vi inga av ursprungsarterna kvar.


Elimineringskost

Genom att testa dig med IgA- eller IgG-mätningar, kan du identifiera glutenöverkänslighet, med ett annat sätt för att veta om det verkligen är ett problem för dig, är att eliminera allt gluten under en peroiod på 2 till 4 veckor och se hur du mår under tiden. Tänk dock på att en skadad tarmslemhinna tar lång tid att läka. Med rätt näring kan läkningen ta kring 6 månader och utan den näringen, så är läkningstiden avsevärt mycket längre.

Uteslut följande livsmedel vid glutenöverkänslighet

– Gluten i korn, råg, havre, spelt, kamut, vete och råg. Se en komplett lista över livsmedel som innehåller gluten samt dolda källor till gluten: Kostkoll 

– Dolda källor där vete och därmed också gluten används i soppor, blandningar, salladsdressingar, såser samt i vissa läppstift, vitaminer, mediciner, frimärken och på de kuvert som du behöver slicka på. Tänk på att vete även finns i Play-Doh.

För att elimineringskost skall fungera så är det nödvändigt att 100 procent av gluten utesluts ur kosten. Du kan inte göra undantag, behöver identifiera och läsa på alla innehållsdeklarationer för att undvika dolt gluten och kan inte äta en enda smula bröd eller bulle.


Återinförande av gluten efter elimineringsdiet

Efter dina veckor av elimineringskost, kan du testa att äta gluten igen och se hur du mår. Om du reagerar genom uppsvälld mage från bröd, kan det bero på både gluten och på jäst. Du bör alltid utesluta gluten helt om du känner av reaktionen när du testar att äta gluten igen.

IgA och IgG-testning

Om du vill gå den enkla vägen och veta säkert, så kan du testa glutenöverkänsligheten via ovan nämnda kapillärtester. Dessa mäter följande: 

–  IgA anti-gliadin-antikroppar 
– IgG anti-gliadin-antikroppar 
– IgA anti-endomysial antikroppar 
– Tissue transglutaminas antikroppar (IgA och IgG i tvivelaktiga fall) 
– Totalt IgA-antikroppar 
– HLA DQ2 och DQ8 genotypning för celiaki (som ibland används för att upptäcka genetiska orsaker). 
– Intestinal biopsi


References:

(i) Ludvigsson JF, Montgomery SM, Ekbom A, Brandt L, Granath F. Small-intestinal histopathology and mortality risk in celiac disease. JAMA. 2009 Sep 16;302(11):1171-8.


(ii) Rubio-Tapia A, Kyle RA, Kaplan EL, Johnson DR, Page W, Erdtmann F, Brantner TL, Kim WR, Phelps TK, Lahr BD, Zinsmeister AR, Melton LJ 3rd, Murray JA. Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease. Gastroenterology. 2009 Jul;137(1):88-93


(iii) Green PH, Neugut AI, Naiyer AJ, Edwards ZC, Gabinelle S, Chinburapa V. Economic benefits of increased diagnosis of celiac disease in a national managed care population in the United States. J Insur Med. 2008;40(3-4):218-28.


(iv) Farrell RJ, Kelly CP. Celiac sprue. N Engl J Med. 2002 Jan 17;346(3):180-8. Review.


(v) Sedghizadeh PP, Shuler CF, Allen CM, Beck FM, Kalmar JR. Celiac disease and recurrent aphthous stomatitis: a report and review of the literature. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2002;94(4):474-478.


(vi) Margutti P, Delunardo F, Ortona E. Autoantibodies associated with psychiatric disorders. Curr Neurovasc Res. 2006 May;3(2):149-57. Review.


(vii) Ludvigsson JF, Reutfors J, Osby U, Ekbom A, Montgomery SM. Coeliac disease and risk of mood disorders–a general population-based cohort study. J Affect Disord. 2007 Apr;99(1-3):117-26. Epub 2006 Oct 6.


(viii) Ludvigsson JF, Osby U, Ekbom A, Montgomery SM. Coeliac disease and risk of schizophrenia and other psychosis: a general population cohort study. Scand J Gastroenterol. 2007 Feb;42(2):179-85.


(ix) Hu WT, Murray JA, Greenaway MC, Parisi JE, Josephs KA. Cognitive impairment and celiac disease. Arch Neurol. 2006 Oct;63(10):1440-6.


(x) Bushara KO. Neurologic presentation of celiac disease. Gastroenterology. 2005 Apr;128(4 Suppl 1):S92-7. Review.


(xi) Millward C, Ferriter M, Calver S, Connell-Jones G. Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorder. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD003498. Review.


(xii) Green PH, Jabri B. Coeliac disease. Lancet. 2003 Aug 2;362(9381):383-91. Review.

Källa:
Dr Hyman
Kostkoll

www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.kolhydrater.org
www.rawfood-kost.se