Flavonoler i raw kakao visar på prebiotiskt potential, enligt nya studier

Flavonolerna i kakao kan öka vår mängd med goda bakterier i tarmen, enligt en ny studie från universitetet i Reading.


Studien publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition och sägs vara den första studien som visar effekten av kakaons flavonoler och dess påverkan på vissa tarmbakterier hos människor.

Tidigare studier visar att kakao har positiv påverkan på hälsan, främst i förebyggande syfte för kardiovaskulära sjukdomar då på grund av flavonolerna (även känd som flavan-3-OLS eller catechiner), och i synnerhet monomera flavanol (-) epicatechin.


Att kakao kan ha en prebiotisk effekt kan öka hälsoaspekterna ytterligare, eftersom prebiotika är detsamma som ett livsmedel som förbereder tarmen på goda bakterier. Den skapar alltså en miljö som hjälper tarmens goda bakterier att överleva, kan man säga. Det som däremot bör påpekas är att flavonerna till stor del försvinner i flertalet av de processer som vi utsätter kakaon för när vi tex för praliner eller en chokladkaka. Mitt tips är att äta raw choklad, raw kakao eller rena kakaobönor för att erhålla den effekt som beskrivs ovan. Raw choklad hettas inte upp lika hårt under tillverkningen och behandlas skonsammare, både i processen och med tanke på bekämpningsmedel och liknande.  

Source: American Journal of Clinical Nutrition
2011, Volume 93, Pages 62-72; doi:10.3945/ajcn.110.000075
“Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study”
Authors: X. Tzounis, A. Rodriguez-Mateos, J. Vulevic, G.R. Gibson, C. Kwik-Uribe, J.P.E. Spencer

www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se