D-vitamin och alliumrika råvaror som vitlök och lök kan skydda mot artros

En kost rik på alliumriak grönsaker, såsom vitlök, lök och purjolök, kan minska riskerna för artros, visar en ny studie från King’s College i London.


Studien publicerades nyligen i BMC och belyser de eventuella effekter kosten kan ha för att skydda mot artros. De särskildt gynnsamma föreningar som finns i vitlök kan motverka utvecklandet och främja behandlingar av artros.

Artros är det vanligaste tillstånd som drabbar äldre vuxna och trots dess stora utbredning, så vet man inte varför den uppkommer. Flera predisponerande genetiska varianter har upptäckts, miljömässiga riskfaktorer har identifierats som främst visar att övervikt och felaktig kost kan inverka. Forskarna hävdar dock att dessa orsaker ännu är mycket osäkra.


Tidigare studier visar att tillskott av vitamin D har en skyddande effekt på progression av knäartros. Även vitamin C, betakaroten och vitamin E kan förbättra olika former av artros.

Detta visar att alla de vitaminer som har en antioxidativ effekt kan främja artros, och att det sannolikt beror på de små ledinflammationer som uppstår förbättras när oxidationen motverkas.

Source: BMC Musculoskeletal Disorders
Volume 11, doi: 10.1186/1471-2474-11-280
“Dietary garlic and hip osteoarthritis: evidence of a protective effect and putative mechanism of action”
Authors: F.M.K. Williams, J. Skinner, T.D Spector, A. Cassidy, I.M. Clark, R.M. Davidson, A.J. MacGregor

www.d-vitamin.biz
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.astma-guiden.se
www.allergi.biz