Nyttig och hälsosam julmat

Julen är en av våra största mathögtider med dignande julbord fyllda med mat och godsaker. Julbordets fördel är att det bjuder på mycket småplock . Nackdelen är att vi lätt äter för mycket mat och vi äter maten för snabbt. För dig som vill satsa på en hälsosam jul, så finns det många hälsosamma maträtter på det svenska, utländska och vegetariska julbordet.


Tänk på att äta ordentligt även innan julbordet, så att du inte spar dig under dagen för att äter en stor mängd mat framåt eftermiddagen eller kvällen. Det är hälsosammare att äta en bastant frukost, så att matsmältningssystemet håller igång och kan ta omhand all julmat.


För visst kan du unna sig en god och härlig julmåltid även om du vill leva sunt. Att unna sig god mat och härligt umgänge på jul är inte alls ohälsosamt på något vis. Det är snarare det vi gör resten av årets 364 dagar som räknas. Däremot så kan motion, hälsosamma matalternativ, bättre snacks och dryckval göra dig piggare och fräschare under julhelgen. En jul i rörelse gör det även lättare att hålla din vikt och energi i på bra nivå.


10 julbordstips

Välj maten på tallriken


När du börjar äta ett julbord, så kan det vara en god idé att först titta vilka maträtter som finns att välja mellan. Det är lätt att jultallriken fylls med ett stort berg av mat som sedan behöver kastas eller som du äter upp trots att du inte är sugen. Gå ett varv kring bordet och bestäm vilken mat du ska välja. Ta lite av de saker du valt att äta och undvik de saker som du egentligen inte vill ha. Ta bara om utifall att du fortfarande är hungrig och avsluta måltiden innan du blir proppmätt.


Lax och sill med bra fetter 


Lax och andra feta fiskar är hälsosamma främst eftersom de innehåller bra fetter och binder de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Gravad lax och gravlaxsås är sockerrik och kan ätas i mindre mängder. Välj hellre en ekologisk varmrökt eller kallrökt lax. Liksom lax, så är sill en fet och hälsosam fisk. Häll av den sockerrika lagen hos den inlagda sillen, så det ett ypperligt julmatsalternativ.


Proteinrika ägg och rom rikt på fett


Ägg är en bra proteinkälla och tillsammans med fett rom, så är det en riktig LCHF-rätt på julbordet. Fördelen med ägg är att det mättar bra, vilket sannolikt gör att du äter mindre av andra rätterna som är rika på kolhydrater. Börja dagen med kokta ägg eller en rejäl omelett till frukost, så håller du mättnaden i schack. Proteinet gör att du slipper sug eller småhunger under dagen. 


Näringsfattig lutfisk


Lutfisken är en vit fettsnål fisk som inte ger särskilt mycket näring eller energi. Vita fiskar är oftast fettsnåla och har inte samma goda egenskaper som den fisk som är rik på bra fetter. Det som däremot är positivt hos de fettfattiga fiskarna är att de binder mindre tungmetaller och på så sätt är hälsosammare.   


Välj KRAV-märkt julskinka


Julskinkans fett är ett mättat fett som lätt härsknar. För att minska på intaget, så är det bra att skära bort fettet från den färdiga skinkan. Själva köttet är fettsnålt och näringsrikt, men det beror också på vad grisen har ätit för foder. Om du väljer en KRAV-märkt julskinka så vet du att grisen har fötts upp på naturligt foder och inte på genmanipulerat foder som ger näringsfattigt kött.   


Fyll på med frukt och grönt 


Fyll på jultallriken med mycket grönsaker, både för fibrernas skull och för att öka intaget av vitaminer och mineraler. Råa eller lätt upphettade grönsaker innehåller enzymer och är rika på vätska vilket hjälper till att spjälka den mer svårsmälta maten på julbordet.  Om du äter frukt, så ät den innan måltiden, inte efter. Frukt passerar snabbare genom matsmältningssystemet och trycker på den andra maten, vilket innebär att man lätt blir bubblig i magen av att äta frukten efter maten.

Det positiva med mycket grönsaker är dessutom att du gör en miljöinsats. Kött bidrar till stora mängder metangas-utsläpp, vilket påverkar klimatet och miljön. Så mycket grönt, har alltså många fördelar.  


Ät långsamt och tugga maten ordentligt


Det kan låta som ett enkelt och självklart råd, men när det väl är dags för julbordet, så är det otroligt lätt att äta för snabbt och svälja maten innan den är färdigtuggad. När du dricker mycket till maten, så sköljs maten ner utan att tuggas ordentligt och det är lätt att du får ont i magen istället för att bli mätt och belåten. Tugga maten noga, ät långsamt, känn efter om du verkligen vill ha mer mat och ät med huvudet istället för med ögonen.
 
Minska på alkoholen och sockersöta drycker


Alkohol kan vara ett stort problem i juletid och under högtider över lag. Det blir lätt för mycket för många, med barn som far illa och situationer som går överstyr. Minska gärna ner på alkoholen och ha alkoholfria julbord för att ta vara på nuet. Alkohol ger dessutom onödig energi och innehåller mycket sockerarter. Även julmust och annan läsk är rik på socker eller sötningsmedel. För att få bra matsmältning, så är det allra bästa att byta sockersöta och kolsyrade drycker mot vanligt vatten med lite pressad citron eller skivad ingefära. För att skoja till det för barnen, så kan du lägga bär i vattnet, och låta blåbär och hallon färga vattnet rödblått. Vattnet smakar lätt av bärsmak, är långt mycket hälsosammare än läsk och blir vackert juligt i färgen.
 
Ta mindre av rörorna och gratänger


Många gratänger och röror är väldigt feta och rika på grädde och majonnäs. Grädde är inte på något sätt ohälsosamt och det är långt mycket bättre med helprodukter än lightprodukter. Det som däremot är bra att tänka på är att de innehåller mycket energi. Om du inte själv har tillagat en janssons frestelse, gratäng, omelett eller de röror som finns på julbordet, så fråga vad de innehåller innan du äter av dem. På så sätt är det lättare att minska ner den julmat som är energirik och som gör det mindre lätt att hålla vikten över julhelgen.


Välj dessert med omsorg  


Julgodis är oerhört billigt vid jul och många desserter fyller julborden. Ett sätt för att hålla vikten och hälsan i behåll, är att tänka kvalité istället för kvantitet. Ta hellre mindre mängd dessert eller julgodis och välj det du verkligen älskar och njuter av. Mörk choklad, nötter, dadlar och fikon är typiska julsnacks som både är hälsosamma och näringsrika. 


Motionera och promenera


Passa på att använda ledigheten till att motionera med härliga vinterpromenader och tillsammanstid med familj och vänner. Motionspass mellan måltiderna håller matsmältningen igång och minskar risk för magont och viktökning.
Läs mer: www.kostkoll.se och www.zarahssida.se

www.kostkoll.se