Flavonoider i apelsinjuice kan främja hjärthälsan och sänka blodtrycket

Hesperidin, en flavonoid som finns i apelsinjuice, kan minska blodtrycket och risk för andra hjärt-kärlsjukdomar, visar en ny studie.


Forskningen publicerades nyligen  i American Journal of Clinical Nutrition och visar att daglig konsumtion av färskpressad apelsinjuice ger ett betydligt lägre diastoliskt blodtryck bland män som är lider av övervikt, men som är friska i övrigt.


Vi observerade gynnsamma förändringar i blodtrycket och endotelfunktionen efter intag av apelsinjuice på friska försökspersoner och visade att flavonoiden hesperidin kan vara orsaken till detta. Hesperidin är känt som en inflammationshämmande och blodtryckssänkande flavonoid.

Läs mer om hesperidin: Inflammationshämmande flavonider

Source: American Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi:10.3945/ajcn.110.004945.
“Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers”
Authors: C. Morand, C. Dubray, D. Milenkovic, D. Lioger, J.F. Martin, A. Scalbert, A. Mazur

Läs mer:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.smoothie-recept.se
www.vitaminochmineral.se
www.toppendricka.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.zarahssida.se