13 antiinflammatoriska livsmedel som kan rädda ditt liv…!

Det finns faktiskt två typer av inflammation och även om de är närstående varandra, så har de annorlunda inverkan på din hälsa.


Akut inflammation uppstår när du har en skada eller någon typ av infektion. Den smärta, rodnad och svullnad visar på att immunförsvaret gör sitt jobb, motverkar infektionen och tar bort den skadade vävnaden. När hotet har tagits bort, så går det naturliga antiinflammatoriska medlet ner och inflammationen försvinner.  


Med kronisk inflammation är det annorlunda, eftersom det kan liknas vid att immunförsvaret har ”fastnat” i en position, som det inte själv klarar av att ta sig ur.  Från början, så skickades cytokiner för att skydda och läka men denna funktion ständes inte av när den skulle, eftersom den hela tiden triggades av något i din livsstil.


Allt fler experter har börjat misstänka att kronisk inflammation är nyckelpunkten hos de flesta stora degenerativa sjukdomar, som hjärtsjukdomar, diabetes, astma, demens och cancer. Det har dessutom redan visat sig att det kan spela en viktig roll för insulinresistens, plack i kärlen (då en inflammation samlar plack, motverkas av kolesterol för att jämnas ut i kärlen och därmed skapar förträngning), och även främja tillväxten av tumörer. Fetma är ytterligare ett inflammationstillstånd, där kroppen till och med skapar extra hormontillverkning i fettet.  


Den goda nyheten är att sambandet mellan kost och inflammation är oehört viktig, vilket gör det relativt lätt att förebygga eller förbättra. Även sömn inverkar kraftigt, eftersom kroppens främsta antioxidant, melatonin, bildas på natten.

Du kan minska risker eller symtom från inflammation samt bekämpa dina kroniska sjukdomar, genom att välja denna antiinflammatoriska mat som din regelbundna diet. Var även noga med att använda ekologiska, biodynamiska produkter, för att slippa kemikalier, miljögifter och tillsatser.   

– Nötter som valnötter, mandlar och hasselnötter, alltid blötlagda eller rostade för att undvika lektiner som kan irritera tarmslemhinnan och orsaka problem ute i kroppen om du lider av läckande tarm.

– Bär som blåbär och jordgubbar, särskilt de som är intensivt blåa eller åt det svarta hållet, eftersom dessa innehåller stora mängder antioxidanter.

– Vildfångade fiskar som lax, tonfisk och makrill, då dessa har gott om bra fetter. Tänk på att välja fisk från områden som har så lite kemikaliebelastning som möjligt. Du behöver även komplettera med D-vitamin, eftersom fet fisk innehåller både A och D-vitamin och ”slåss” om samma receptorer på cellen. A-vitamin kan alltså slå ut D-vitaminet.

– Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och grönkål samt alla alger. Dessa är fulla med uppbasande mineraler och verkar otroligt bra för att motverka försurning i kroppen.

– Grönt, svart och vitt te kan faktiskt motverka inflammation, även om de har andra negativa effekter. Koffeinet har alltså en positiv inverkan i kroppen plus att dessa källor är oerhört antioxidantrika.

– Chilipeppar verkar antiinflammatoriskt, samt höjer kroppstemperaturen en aning, och gör därmed temperaturen mer gynnsam för att motverka mikrober (virus, bakterier, parasiter).

– Papaya verkar antiinflammatoriskt i kroppen, på grund av enzymet papain. Papaya används främst för tarminflammationer.

– Shiitakesvampen har, liksom kantareller, gott om D-vitamin som i sin tur, motverkar inflammation eftersom det stödjer och aktiverar immunförsvaret.

– Gurkmeja, curcumin, motverkar inflammation, men bör tillsättas i lite större mängder än de som används i vanlig matlagning.

– Vitlök är oerhört effektivt vid exempelvis tarmsjukdomar. Även de andra löksorterna kan hjälpa, men de innehåller inte lika mycket flavonoider. Använd allra helst, en fermenterad vitlök.

–  Ingefära verkar antiinflammatoriskt och stabiliserar blodsockret.

– Korsblommiga grönsaker som broccoli och kål

– Extra jungfruolja eller kallpressade oljor som olivolja, linfröolja och avokadoolja.

Undvik vete, socker, tillsatser, rött kött, ägg, mjölkprodukter, kemikalier, stress och drick endast kokt vatten!

Källa: Healthier Talk

Läs mer på våra kostsajter:

www.kemikalier.eu
www.receptkoll.se
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.astma.biz
www.allergi-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kosttipset.se
www.gravidkost.se
www.viktminskningstips.net
www.kosttillskott-guiden.net
www.zarahssida.se