Lär dig torka och förvälla nässlor: Brödrecept på nässlor och nässelsoppa!

Nässlor är fantastiska och finns precis utanför våra dörrar. Du kan plocka dem, förvälla, torka och frysa in dem. På det sättet har du nässlor året om och kan använda som mineralkälla och som grund till många maträtter. Använd nässla i de recept som har tex spenat eller andra gröna grönsaker, och byt dem istället mot lika del nässla. Nässlor är även rika på karotin, vitamin A, vitamin C och merparten av våra vitkiga mineraler.

Inom medicinen används nässlan för att motverka tarmsjukdomar, då som te eller som soppa. Den fungerar även vätskedrivande, är bra mot problem i urinvägarna och verkar renande för blodet, om du tex har allergier eller läckande tarm. Nässlan verkar inflammationshämmande och används som omslag och te vid infektion, inflammation m.m. Använd gärna nässlan i ditt fotbad om du har trötta fötter eller strö lite torkad nässla över gröten, filen eller drick som te, om du har tendens till tarmproblem.

Alkaliska, järnrika nässlan

Nässlan är bra för att basa upp kroppen, då den är alkalisk. Nässla innehåller mycket järn, vilket är bra för kvinnor, främst under den period i livet som kvinnan är fertil. Men nässlor har även goda funktioner hos mannen, då det blockerar bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron) som kommer från mannens testosteron. DHT kan orsaka skallighet, vilket således kan motverkas av nässlan.

Brännässlans latinska namn är Urtica dioeca och nässlan, som är en ört, går främst att finna på näringsrik kulturmark. Nässlan växer främst i fjälltrakterna men finns i hela Sverige och även i våra andra nordiska länder. Du kan plocka nässlan hela sommaren och använda som torkad under vintertid!

Brännässlans histaminrika gift

Många förknippar nässlan med att man kan bränna sig, men växten är fantastisk med sina små, grönaktiga blommor. Du kan plocka den mellan juli – sept men akta dig för de lilla brännhår som sitter på nässlan, och som också är det som upplevs som brännande. På brännhåret finns en körtel med gift, som aktiveras när du rör vid brännässlan. Ämnet innehåller histamin och serotonin vilket alltså påminner om det gift som du får från myggan och getingen. Om du är överkänslig mot histamin, så använd handskar för att slippa allergiska reaktioner. och som liknar giftet (myrsyran) hos myror och getingar. Giftet hos nässlan, är ett sätt för örten, att skydda sig mot djur som annars skulle äta upp dem.

Plocka nässlor

När du plockar nässlan, så använd gärna handskar, sax och/eller en liten kniv. Om du trots allt bränner dig, så lägg skivad gurka på huden, så minskar den brännande känslan snabbare. Även groblad används för att lägga på den brännande huden.

Nässla som gödselmedel

Nässlan är verksam mot skadeinsekter, vilket gör det till ett naturligt och ypperligt gödsel. Du tillverkar ditt eget gödselmedel genom att lägga nässlor i en stor hink eller skål, tillsammans med lika mycket vatten så att det täcker bladen helt. Låt blandningen stå i rumstempering i ett par dagar och späd sedan med lika mycket vatten till. Ta sedan en del nässelvatten och fem delar vatten för att använda som gödselmedel. Det mineralrika nässelvattnet fungerar som gödning, på samma sätt som många växttillskott för växter.

Recept på hur du förväller nässlor:

– Rensa nässlorna och skölj dem noga (nässelskotten)
– Koka upp 2 liter vatten med cirka 2 msk havssalt
– Lägg i 2 liter nässlor och låt dem koka 5-10 minuter.
– Sila nässlorna genom en finmaskad sil och krama ur allt vatten med en handduk
– Låt torka lite lätt på bakplåtspapper
– Hacka, mal eller mixa bladen, använd direkt eller frys in dem för senare

Recept på hur du torkar nässlor:

– Lägg nässlorna på bakplåtspapper, en filt eller ett lakan, gärna i solen eller där det är varmt
– Låt torka i ett par dagar, tills de är helt fnasiga eller torka dem i ugn på låg temperatur i några timmar.
– Vänd bladen eller rör om bland dem varje dag om du torkar dem utan ugn, och rör om på plåten om du torkar dem i ugnen. Tänk på att inte ha hög värme i ugnen eftersom det förstör nässlornas enzymer och vitaminer, samt kan ge brända blad.
– När nässlorna är torkade, så kan du ta bort bladen från nässelstjälkarna och förvara dem i en lufttät burk eller om du mixar dem så att de blir till pulver.

Gör ditt eget nässelté

Använd 1 tsk torkat nässelpulver i en kopp te, och drick ett par gånger per dag, för att motverka tarminfektion och inflammationer.

Gör din egen nässelsoppa

2 liter förvällda färska nässelblad eller 3-4 dl nässelpulver
1 msk smör
2 msk bovetemjöl
1 1/2 liter ekologisk grönsaksbuljong
1/2 dl sojamjölk
havsalt
vitpeppar
svartpeppar
en liten gräslökskvist

Skölj, hacka och förväll nässlorna enligt ovan, i vanligt vatten med lite salt. Häll sedan bort vattnet och bort vattnet och hacka nässlorna. Häll i grönsaksbuljongen och en liten skvätt sojamjölk tillsammans med de förvällda hackade nässlorna. Koka 10-15 minuter på mellansvag värme och krydda med salt, peppar och finhackad gräslök. Servera med nässelté och nässelbröd. Du kan byta nässlorna mot torkad eller färsk spenat om du inte har tillgång till nässla.

Gör ditt eget nässel- eller spenatbröd

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk havssalt
2 dl finhackade nässlor, 1 dl nässelpulver eller2 dl finhackad spenat
10-15 hackade svarta oliver
3 dl ekologiskt bovetemjöl
cirka 10 dl ekologiskt majsmjöl

Rensa nässlorna, skölj och finhacka bladen eller spenaten. Blanda ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt havssalt, färska nässelblad, torkdade nässlor eller spenat och svarta hackade oliver. Rör ner bovetemjölet försiktigt och fyll sedan på med majsmjöl tills det blir en fin och jämn deg. Spar lite mjöl till utbakning. Knåda degen i en stor skål, jäs övertäckt i cirka 60 minuter. Använd restrerande mjöl och knåda till limpor. Jäs igen cirka 40 minuter under köksduk. Gör gärna lite fina snitt i limporna efter cirka 20 minuter och täck dem sedan ytterligare 20 minuter. Grädda i 200 grader cirka 35 minuter eller tills dess att brödet är torrt inuti (känn med en potatissticka). Servera till nässel- eller spenatsoppa.

Grovt brytbröd på förvällda nässlor

400 gram förvällda nässlor (7 dl färska) eller 3-4 dl torkade nässlor
1 liter havremjölk
100 gram jäst
cirka 1 dl kallpressad rapsolja
4 tsk havssalt
2 tsk ekologisk honung eller mörk ekologisk sirap
4-5 tsk sesamfrön eller walnötter
2 dl ekologiska glutenfria havregryn
2 dl ekologiskt bovetemjöl
20 dl ekologiskt majsmjöl

Förväll nässlorna enligt ovan och hacka. Blanda jästen i den ljumma havremjölken och tillsätt kallpressad rapsolja, hackade eller torkade nässlor, havssalt, nötter eller frön samt honung. Blanda mjölet i en skål och rör sedan ner i mjölkblandningen. Blanda till en degig deg och låt jäsa cirka 30 minuter. Häll in en smord långpanna, platta ut med händer eller med en slickepott och skär rutor. Nagga lite lätt med en gaffel och grädda i 200-225 grader, cirka 15 minuter. Låt kallna och servera tillsammans med nässelte eller nässelsoppa.

Läs gärna mer på våra kostsajter:

www.receptkoll.se
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.vegetarisk.info
www.zarahssida.se