Till sojaproducenterna: Ta bort isoflavonerna i sojaprodukter, för minskad påverkan på sköldkörteln!

Soja framställs som ett  hälsosamt alternativ vid vegetarisk kosthållning samt som östrogenersättning för kvinnor med fertilitetsproblem. Sojan påstås även minska risk för cancer, då främst på grund av fytoöstrogenernas påverkan på östrogennivåerna i blodet. 

Det som sällan pointeras är baksidan av baksidan av hög eller långvarig användning av sojaprodukter och det faktum att sojaprodukter ökar risken för sköldkörtelsjukdom. Det är extra viktigt att inte ge soja till spädbarn och till de små barn som via sojan, får för höga östrogenhalter i blodet. I USA kommer barnen in i målbrottet innan 8 års ålder och senaste forskningen visar att 1% av flickorna kommer i puberteten redan innan 3 års ålder. Detta tillsammans med både ökad mängd fytoöstrogener och xenoöstrogener.

Dr Mike Fitzpatrick, är en miljö-forskare och fytoöstrogenforskare med fördjupade studier på soja, särskilt användning av av soja. Dr Fitzpatrick klargör att sojaprodukter kan ha en inverkan på både vuxna och spädbarn. Framför allt är hans teori att alla soja-tillverkare bör ta bort isoflavoner, dvs den del av sojaprodukter som fungerar som ett anti-thyroid läkemedel (dvs fungerar som medicinering mot en överaktiv sköldkörtel)


Forskare har konstaterat att de isoflavoner som fungerar som ett anti-thyroid läkemedel, även kan undertrycka sköldkörtelns funktion och orsaka eller förvärra hypotyreos. Soja är en fytoöstrogen och fungerar liknande hormon i våra kroppar, vilket gör det naturligt att det även påverkar balansen i sköldkörteln och hormonsystem. Hög konsumtion av sojaprodukter har dessutom påvisat sig orsaka struma.

(Anti-thyroid isoflavoner från soja: isolering, karakterisering och verkningsmekanismer, Divi RL, Chang HC, Doerge DR, Nationellt Centrum för toxikologisk forskning, Jefferson, AR 72079, USA , Biochem Pharmacol, 1997 november, 54:10, 1087-1096)


Isoflavoner tillhör flavonoiderna eller bioflavonoidfamiljen av kemikalier och betraktas som hormonstörande ämnen. Växter som fungerar som hormoner, stör det endokrina systemet. Ett exempel är hirs som innehåller höga halter av flavonoider och som är allmänt känd som problematiskt för sköldkörtelfunktionen. Flavonoider hämmar sköldkörteln peroxidas (TPO), som i sin tur stör sköldkörtelfunktion. 

I en brittisk studie med premenopausala kvinnor fick kvinnorna 60 gram sojaprotein per dag under en månad. Det konstaterades att det störde menstruationscykeln, men effekterna från isoflavoner fortsatte hela tre månader efter den avslutad behandlingen med soja. Isoflavoner är också känt att modifiera fertilitet och har negativa hälsoeffekter såsom infertilitet, sköldkörtelsjukdom eller leversjukdom hos våra djur.


Spädbarn som får i sig soja är särskilt utsatta att utveckla en autoimmun sjukdom i sköldkörteln sjukdom när de utsätts för hög och långvarig exponering av isoflavoner.

(Fort P, Moses N, Fasano M. Goldberg T, Lifshitz F Barnkliniken, North Shore University Hospital, Cornell University Medical College, Manhasset, New York 11030. J Am Coll Nutr, 1990 april, 09:02, 164-7)

Läs mer om fytoöstrogener, xenoöstrogener och isoflavoner!

blog.php?bid=1260
blog.php?bid=1254
blog.php?bid=1058
blog.php?bid=1058

Och om sojans inverkan vid cancer och behandling med cancermedicin:

blog.php?bid=1315

Källa: Thyroid-Info

www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.kosttipset.se
www.viktminskningstips.net
www.vegetarisk.info
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskval.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.receptkoll.se