Webbshop Tidningen Detox-shoppen Zarahs Hälsoblogg   Zarah's Health Blog
 

 

Fruktos kan ge metabola skador och fetma liknande de som uppstår vid högt alkoholintag!

Frukos har länge används som ett sötningsmedel och som utfyllnad i allt från yoghurt och snabbmat till läsk och bakverk. Det har länge hyllats som sockerart eftersom det bryts ner i levern och därmed tar en omväg i kroppen, till skillnad från "vanligt" socker som går direkt ut i blodet, höjer vårt blodsocker snabbare och därmed ökar vår frisättning av insulin.

Nya studier visar dock att fruktos, redan vid lågt intag, kan leda till fetma. Detta främst då  det bryts ned i levern på samma sätt som alkohol och även skapar flertalet av de biverkningar som kommer utav ett kronisk alkoholintag. Fruktsocker omvandlas direkt till fett i levern till skillnad från glukos som till största del används som energi.

Idag konsumerar vi mellan 400-800% mer fruktsocker än för 100 år sedan, främst pga det ingår i merparten av våra hel- och halvfabrikat. Fruktos som används som sötning är främst majssirap, majsstärkelse och en helt annat fruktosmolekyl än den som finns i vanliga grönsaker och frukt. I dessa finns ju även näring och fibrer, som helt har avlägsnats i majssirapen, som alltså är en ren sirap av fruktsocker, nästintill uteslutande med genmanipulerade molekyler.

I frukt är molekylerna knutna till andra sockerarter vilket gör att det måste brytas ner innan kroppen kan ta upp det. Detta minskar risk för skada men hos fruktossirapen är alla molekyler helt fria och därmed långt mycket mer skadliga. 

Rekommendationen för frukos ligger enligt tex den amerikanska hälsoprofiken Mercola, på cirka 25 gram per dag inkluderat allt fruktsocker som du konsumerar. Det är relativt överraskande att vattenmelon och äpple innehåller så mycket, så det är tight om du ska hålla dessa rekommenderade gränser. En läsk innehåller dessutom nästan 40 gram socker, så det är klart... då blir det ännu tuffare med en limit på 25 gram per dag.

Exempel på fruktosmängd är:

3 gram = 1 serving hallon
3.4 gram = 1 klementin
3.4 gram = 1 kiwi
5.4 gram = 1 nektarin
9.5 gram = 1 äpple
11.3 gram = 1/16 av en melon   
16.2 gram = 1/2 mango
23 gram = 1 serving torkade fikon

Sanna Ehdin skrev om detta i ett tidigare inlägg i sin blogg. Läs mer: Sanna Ehdin´s Blogg
Läs mer om fruktos och se näringstabeller: Mercola

Läs mer på mina kost- och motionssajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.gravidkost.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.elitkoll.se
www.familjetipset.se
www.lektipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se

 


Om Zarah
Zarahs utbildning
Kalendern
Öppna föreläsningar/kurser
Boka konsultation
Inspirationsbloggen
Zarah´s träningstips
Veckans inspirationsbrev
Veckans vishet
Veckans hälsotips
Sveriges bästa hälsohak
Pressbilder
Alla våra sajter

   Sök blogginlägg
 
2014
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2013
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2012
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2011
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2010
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2009
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2008
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

2007
Augusti
September
Oktober
November
December
Community med hälsa och motion för hela familjen